Kuntapalvelujen kyselytutkimuksen tulokset julki

Vantaan kaupungin julkiset palvelut saivat nöyryyttävän tuloksen valtakunnallisessa EPSI Finland:n tekemässä kyselytutkimuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin asukkaiden tyytyväisyyttä julkisiin palveluihin. Parhaimmat palvelut löytyvät tutkimuksen mukaan Kauniaisista, kun taas suurimpien kaupunkien ykkössijan nappasi Tampere. Pääkaupunkiseudulla Helsinki on ykkösenä, Espoo kakkosena ja Vantaa pitkällä perässä kolmantena.

Jo vuosia Vantaa on rehvastellut kuinka sen palvelut ovat pääkaupunkiseudun tehokkaimmin tuotettuja. Valitettavasti Vantaalla tehokkuus tarkoittaa vain ja ainoastaan taloudellista tehokkuutta. Taloudellisen tehokkuuden sijaan Vantaan pitäisi keskittyä palvelujen laatuun.

Vantaalla ainoastaan vanhusväestö on lähes yhtä tyytyväisiä palveluihin kuin muiden suurten kaupunkien asukkaat. Suurin pudotus on nuorissa aikuisissa, lapsiperheissä sekä keski-ikäisissä, jotka kokevat Vantaan tarjoamat julkiset palvelut huomattavasti huonommaksi kuin muiden kaupunkien asukkaat.

Suurin ero Vantaan ja muiden kaupunkien välillä näkyy kuitenkin yli 3000 euroa kuukaudessa ansaitsevien välillä. Vantaalla tähän tuloluokkaan kuuluvat ovat hyvinkin pettyneitä kunnallisiin palveluihin, kun taas 2000-2500 euroa kuukaudessa ansaitsevat tuntevat saavansa lähes yhtä hyvää palvelua kuin toisissa vastaavan kokoisissa kaupungeissa.

Vantaan huonot tulokset johtuvat pitkälle jatkuvasta muutostilasta, mikä julkisissa palveluissa on ollut viimeisen neljän vuoden ajan. Jatkuva “tehostaminen”, eli palvelujen leikkaaminen, on laskenut palvelujen tasoa sekä nostanut rimaa monissa julkisissa palveluissa. EPSI:n tekemän tutkimuksen mukaan tämä ei ole jäänyt vantaalaisilta huomaamatta. Valitettavasti ensi vuodelle on tulossa lisää leikkauksia Vantaan julkisiin palveluihin, koska suurin osa puolueista on asettunut veronkorotuksia vastaan.