Amatöörit arvostelun yläpuolella

SM-Liiga on tänään antanut varoituksen Tampereen Tapparalle tuomarien kritisoimisesta. Samalla SM-Liiga muistuttaa jälleen siitä erikoisesta asemastaan, joka kieltää joukkueilta kaiken tuomarien arvostelun, vaikka tuomaritoiminta tälläkin kaudella on ollut täysin luokatonta. Liiga itse tiedotteessa tunnustaa, että Tapparan kohdalla lieventävänä asianhaarana pidettiin ristiriitaisia tuomioita. Liigan mukaan kuitenkin tästä asiasta ei saa keskustella, ei arvostella, ei kritisoida, ei puhua tai tulee sakkoa.

SM-Liiga on siitä erikoinen liiga, että kaikki muut toimijat liigassa ovat ammattilaisia paitsi tuomarit. Tuomarit ovat sitten vakuutusmyyjiä, pankinjohtajia tai kaupankassoja, jotka harrastustoimintanaan käyvät välillä katsomassa tiukkoja pelejä paraatipaikoilta. 

Suomessa ainakin osa tuomareista käy myös kasvattamassa mieskuntoaan viheltelemällä miten sattuu ja sen jälkeen heittämällä pelaajia suihkuun, kun he käyvät tuomareille asiasta huomauttamassa. Mikäs tuomareilla on toimiessa miten haluavat, kun yksikään seura ei sakon uhalla heidän toimintaa saa millään tavalla arvostella. SM-Liiga itse ei myöskään tuomareita rankaise, vaikka vihellykset menisivät miten vihkoon tahansa.

Pahimmillaan tuomaritoiminta ratkaisee koko ottelun. En itse käy katsomassa jääkiekko-otteluja seuratakseni neljää seeprapaitaan pukeutuneen amatöörin puuhastelua, vaan käyn nauttimassa ammattilaisten toiminnasta jäällä, hyvästä tunnelmasta sekä popcornista. Nyt nämä seeprapaidat ovat varastamassa koko showta.

Heikon tuomaritoiminnan johdosta SM-Liiga painii kohta uskottavuusongelmien kanssa. Kuinka pitkään SM-Liigalta kestää laittaa amatöörien puuhastelu ammattilaisten tasolle. Olisi mielenkiintoista näin lock out -kaudella saada Liigaan muutama ammattilaistuomari NHL:stä.