Häiriköt ulos urheilutapahtumista

SM-Liigalla on viime vuosina ollut käsissään todellinen ongelma, johon ollaan nyt hakemassa apua sisäministeriöstä asti. Fanikulttuurin muutos on lähtenyt liikkeelle, kun Helsingin Jokerien kannattajat ovat hakaneet vaikutteita ulkomaiden faniporukoista. Tähän kannattamiseen sisältyy vähän hyviä piirteitä, mutta sen mukana tuomat väkivaltaiset lieveilmiöt ovat täysin käsittämättömiä. Kuvaavaa on, että yksi tämän joukkueen intohimoisista faneista on hehkuttanut kuinka väkivalta kuuluu osana fanitoimintaa. 

Jokerifanien toiminta on tänä vuonna aiheuttanut jo poliisitutkintoja, kun fanit päättivät Raumalla mennä joukolla hakkaamaan nuorta miestä sekä väliintullutta naista. Viime vuosina sama porukka on aiheuttanut tuhansien eurojen edestä vahinkoja halleissa, palohälytyksiä halleissa sekä vaaratilanteita kentällä, kun nykyisin kolikkopäätynä tunnetusta fanikatsomosta on heitetty viikkorahat kentälle. Toki linjatuomarien palkka on suhteellisen pieni, niin he voivat tämän ottaa ihan mukavana eleenä, kun kahvirahat tulee kuitattua keräämällä fanipoikien äidin antamat karkkirahat jäältä.

SM-Liiga on tähän asti ollut täysin kykynemätön hallitsemaan tätä yhtä faniporukkaa. Joukkueelle on kirjoitettu sakkoja heidän toiminnastaan, mutta pienet parin tuhannen euron sakot vain kiihyttävät toimintaa. Liiga ei ole ottanut kovia aseita käyttöön, kuten näiden fanien ihannoimissa jalkapallokulttuurin maissa tehdään, missä kotijoukkue laitettaisiin pelaamaan tyhjälle katsomolle fanien väkivaltaisen käytöksen johdosta.

Nyt apuun on, kuten mainitsin, pyydetty sisäministeriö. Ministeriön tehtävänä on selvittää tarvitaanko Suomeen erillistä porttikieltorekisteriä, millä rajoitettaisiin häiriköiden pääseminen urheilutapahtumiin. Valitettavasti näen tälle järjestelmälle käyttöä, koska SM-Liiga sekä Veikkausliiga on kykynemättömiä toimimaan itse häiriköiden poistamiseksi.