Vaalit ovat ohi jo ™

Kun viimeisten kuntavaalivankkurien pöly on jättänyt kaupunkien torit ovat kunnallispoliitikot voineet palata takaisin päiväjärjestykseen. Vantaalla tehtiin tänään erittäin suuria päätöksiä talouden tasapainottamiseksi. On jännä katsoa minkälaisia eroja löytyy valtuutettujen vaalikonevastauksista, kun niitä vertaa tänään tehtyihin päätöksiin.

Vantaa kohdistaa leikkurinsa ensisijaisesti lapsiin, toimentulotuen varassa eläviin sekä vanhuksiin. Siihen porukkaan, joka ei hirveästi enää jaksa pitää melua oikeuksistaan. Lapsien kohdalla leikkuri osuu koulumaailmaan, missä tuntimäärä lasketaan lakisääteisiin minimiin sekä leikataan Vantaa-lisää. Vantaa-lisää maksetaan enää 1,5 vuotiaaseen asti. 

Vantaa-lisän leikkaaminen tulee todennäköisesti erittäin kalliiksi Vantaan kaupungille, kun nyt kotona olevia lapsia ruvetaan kiikuttamaan päiväkoteihin vanhempien pääsemiseksi töihin. Uusiin päiväkoteihin tai päiväkotihenkilökunnan palkkaamiseen ei Vantaalla ole yksinkertaisesti varaa.

Vantaa-lisästä löytyy myös räikeimmät epäkohdat valtuutettujen päätöksen sekä heidän vaalikonevastauksen suhteen. Valtuustossa kotihoidontuen Vantaa-lisän leikkausta vastustivat budjettikokouksessa Vihreät (Kauppinen, Korhonen, Mäkelä, Kostilainen, Kokko, Pajunen, Valtanen, Huhta, Alen) sekä Ansalehto-Salmi, Ryhänen, Wallenius, Hurri, Jääskeläinen, Vasemmisto (Saramo, Heinonen, Saastamoinen, Oksman), PerusSuomalaiset (Uppala, Niikko, Malmi, Nieminen, Jurva ja Kunnas) (40 leikkauksen puolesta, 24 leikkausta vastaan, 2 tyhjää ääntä), kuten vihreiden Sirpa “Siru” Kauppinen –blogissaan kirjoitti.

Kun taas katsoo vaalikonekäyttäytymistä, niin ehdokkaista vain kaksi (2) kannatti tuen poistamista ennen vaaleja. Tämä tarkoittaa, että Kokoomus ja SDP onnistuivat jälleen viemään vantaalaisia kuin pässiä narussa. Kokoomuksen ryhmäjohtaja Tapani Mäkinen kommentoi vielä herttaisesti vaalikoneeseen seuraavasti:”Vantaa-lisä varmuudella vähentää päiväkodeissa hoidettavien lasten määrää, eli se on jo sitäkautta perusteltu säilymään”. Eipä säilytetty.

Kuten vanha viisaus kuuluu – Vaalit ovat ohi jo ™.