Arkipäivän rasismi on yleistä Suomessa

Kävin työpaikan kahvihuoneessa keskustelua Suomeen 90-luvun alkupuolella lapsena muuttaneen somalialaisen kanssa. Nykyään hän opiskelee sairaanhoitajaksi ja tekee keikkaa monen opiskelijan tavoin vuodeosastoilla, jotta pärjäisi paremmin vuokrien kanssa.

Sairaanhoitaja kertoi todella hyvin minkälaista rasismi oli 90-luvulla, kun hän perheineen asui Joensuussa. Joensuussa asuessa oikeastaan kukaan ei uskaltanut lähteä pimeän aikaan ulos. Koulumatkalla ollut 8-vuotias isovelikin oli joutunut teinien pahoinpitelemäksi. Pari isompaa kaveria oli paukutellut häntä pihan lipputankoon. Tilanne helpotti vasta, kun perhe muutti pois Joensuusta.

2000-luvun alun hän kertoi olleen parempaa aikaa, jolloin ei oikeastaan törmännyt rasismiin kovinkaan usein, mutta viimeisen kahden vuoden aikana tilanne on taas lähtenyt pahenemaan. Nykyään kuulee kaikenlaista huutelua kadulla huomattavasti enemmän ja tuntemattomat ihmiset saattavat tulla bussissa kertomaan, kuinka hänen pitäisi lopettaa Suomessa sosiaaliturvalla asuminen ja muuttaa takaisin Afrikkaan. Vaikka hän yrittää keskustella ihmisten kanssa, melkein virheettömällä suomella, harva viitsii edes kuunnella.

Sairaanhoitaja puhui myös siitä kuinka suuri osa somaleista haluaisi tehdä töitä ja kuinka monet ovat käyneet erilaisia ammattikouluja, mutta työllistyminen on kuitenkin vaikeata johtuen etnisestä taustasta. Kunta-alalle on helpompi päästä, varsinkin hoitoalalle, mutta yksityiselle puolelle on vaikeampaa päästä töihin somalina. Hän myös pahoittelee kuinka huonosti Suomessa on tarjolla suomenkielen opetusta.

Hän kertoi myös muutaman ystävänsä asuvan Isossa-Britanniassa ja Hollannissa. Näihin maihin verrattuna hän kehuu Suomea todella paljon. Suomessa tilanne on huomattavasti parempi ja kotouttaminen on tehty huomattavasti paremmin. Ääriliikkeiden nousu Suomessa kuitenkin huolestuttaa, hän ei haluaisi 90-luvun Joensuun laajenevan koko Suomea koskevaksi. Kuitenkin hänen tavoitteenaan on työllistyä valmistuttuaan sairaanhoitajaksi ja elää osana tätä yhteiskuntaa. Somaliasta kaksi vuotiaana muuttaneena hän ei koe Somaliaa kotimaakseen, vaan Suomen.