Mielenterveysongelmaisten määrä tulee putoamaan rajusti

Valvira on tänään ohjeistanut kuntia Kuopion hallinto-oikeuden tekemän päätöksen johdosta. Ohjeistus koskee julkisen vallan käyttämistä:

Vain virkasuhteessa olevat lääkärit saavat käyttää julkista valtaa

Julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä saavat suorittaa vain virkasuhteessa olevat lääkärit. Apulaisoikeusasiamies katsoi, että jos julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä annetaan kunnallisessa terveydenhuollossa muille kuin virkasuhteisille lääkäreille, heidät on valtuutettava näiden tehtävien hoitoon lain nimenomaisin säännöksin. Tällaisia säännöksiä ei nyt ole.”

Jatkossa ainoastaan virkasuhteiset lääkärit saavat kirjoittaa M1-tarkkailulähetteen, mielenterveyteen liittyvä tarkkailulähete. Tämä tulee tarkoittamaan käytännössä mielenterveysongelmaisten määrän rajua pudotusta, koska jo nyt monet terveyskeskuspäivystykset toimitavat pelkästään keikkalääkärien varassa. Myös terveyskeskuksissa huomattava osa lääkäreistä on keikkalaisia.

Valvira sallisi myös muiden kuin virkasuhteisten lääkärien lähetteet, mikäli säännöksiä asiasta olisi. Kuten ylläolevasta tekstistä tulee ilmi, niin näitä säädöksiä ei ole.

Uusi ohjeistus tulee koskemaan varsinkin pienempiä paikkakuntia, joissa ei omia lääkäreitä ole ollut vuosiin, vaan  toimintaa on pyöritetty keikkalääkärien varassa. Suurimmista kaupungeista Vantaalla tilanne on myös mielenkiintoinen. Vantaan terveyskeskuspäivystys on ulkoistettu kokonaisuudessaan Attendo MedOnella. Tullaanko Vantaalla mielenterveyspotilasta päivystysaikaan suosittelemaan kohteliaasti ottamaan taksi Jorvin tai Haartmanin sairaalaan, jossa virkasuhteessa oleva lääkäri voisi määrätä hänestä tarkkailulähetteen tai määrätä hänet pakkohoitoon?