Vasemmistoliitto haluaa rajoittaa ympärileikkauksia

Juuri äsken päättyneessä Vasemmistoliiton kokouksessa päätettiin suurista ja vähän pienemmistäkin asioista. Lehdistö on jo ehtinyt kirjoittamaan näistä päälinjoista, eli ydinvoiman vastustamisesta ja turkistahauksesta. Vasemmisto päätti edistää hidasta muutosta turkistarhauksen lopettamiseksi vuoteen 2025 mennessä.

Itse pidin muutaman puheenvuoron kokouksen aikana. Ensimmäisessä puheenvuorossa otin kriittisesti kantaa vasemmistonaisten, valtikan, tekemään aloitteeseen naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi. Tärkeä tavoite, mutta ehdotukseni tehdä aloitteesta sukupuolineutraali hyväksyttiin. Eli tavoitellaan lyömätöntä linjaa koko perheeseen. Hyvä juttu!

Ympärileikkausasia nousi myös esiin poliittisessa ohjelmassa. Poliittisessa ohjelmassa oli otettu kantaa tyttöjen sukupuolielinten silpomiseen, eli ympärileikkaukseen. Tämä saatiin muutettua muotoon lasten sukupuolielinten silpominen ilman sukupuolirajoitetta. Äärimmäisen tärkeä asia, näin Vasemmistoliitto ajoi todellista tasa-arvoa. Toivottavasti myös muut puolueet, kuten vihreät lähtevät ajamaan todellista tasa-arvoa, eikä aja vain naisasiaa kieltämällä naisten ympärileikkauksen. Poikien ympärileikkausta ei haluta rajoittaa lääketieteellisissä syissä, mikä on ymmärrettävää.

Turkistarhaus tulee varmasti olemaan jatkossakin puheenaihe Vasemmistoliiton kokouksessa. Äänestys jakoi salin melkein kahtia, kun turkistarhauksen kieltäjät voittivat vain neljällä äänellä. Turkistarhaus onkin monimutkainen asia. Suomalainen turkistarhaus tukee suomalaista työtä, yksi turkistarhaus alihankkijoineen työllistää mukavan määrän ihmisiä. Toisaalta turkisten käyttäminen statussymbolina on sangen naurettavaa. Vain harvat turkikset päätyvät ns. hyötykäyttöön.

On kuitenkin muistettava, ettei turkistarhaus tule loppumaan vaikka se kiellettäisiin Suomessa. Suomessa valvonta on varmasti huomattavasti parempaa kuin monissa muissa turkiksia kasvattavassa maassa, esimerkiksi Kiinassa. Tässä suhteessa turkistarhauksen kieltäminen ei poista ongelmaa, vaan lakaisee sen maton alle. Ongelmallinen asia ja tähän varmasti palataan jo seuraavassa puoluekokouksessa kolmen vuoden kuluttua.

Ensikertalaiselle puoluekokous oli kokemus. Ensi kerralla osaa sitten jo varmasti toimia paremmin ja saada enemmän puheenvuoroja. Uusi poliittinen puolueohjelma on kuitenkin hyvin lupaava ja Vasemmistoliitolla on mallit sen rahoitukseen. Hintalaput on siis kiinnitetty ohjelmaan. Näinhän ei kaikilla ole. Tästä on hyvä jatkaa!