Askiston pohjoispuolelta löytyy Timmermalmin luonnonsuojelualue, jonka eteläinen reuna ulottuu meidän talolle asti. Timmermalmin luonnonsuojelualueella on 68 hehtaaria rauhoitettua metsä- ja suoaluetta. Alue on todella luonnonkaunis, josta löytyy paljon kuvattavaa. Kävin perheen kanssa pienellä retkellä ja kuvailin yleisnäkymiä sekä paikallisia kasveja. Vaikka tykkään metsässä liikkua, en kuitenkaan kovin hyvin kasveja tunne. Vapaaehtoiset voivat osallistua täydentämään puuttuvia tietoja.
Retkemme alkakoon tonttimme reunalta, josta ojan yli on rakennettu pieni silta suoraan metsään.
Polku johdattaa meidät ylös kallioiden juurelle. Polku haaraantuu kahteen suuntaan ja molemmat niistä on helppokulkuisia. Timmermalmin luonnonsuojelualueen hoitoon kuuluu polkujen pitäminen avoimina. Muuten metsänhoidollisia toimenpiteitä ei metsässä tehdä. Metsä on suojeltu pähkinäpensaiden, liito-oravien sekä harvinaisen pikkutervakon takia.
Kuvassa pikkutervakko, joka on harvinainen ilmestys näin etelässä. Lapissa kasvia esiintyy yleisemmin. Kasvi tuntuu viihtyvän kallioisilla alueilla, koska siellä täällä kallioilla sitä kasvoi muutaman kasvin nipuissa.
Kallioilta löytyi myös paljon muitakin tyypillisiä kasveja, kuten eri tyyppisiä jäkälöitä. Seuraavissa kuvissa on kaksi hyvin yleistä jäkälä, joista toinen on mielestäni palleroporonjäkälä, mutta toisen nimeä en muista. Kuvasin myös kallioilla sammaleen itiöpesäkkeitä ja jonkun kasvin, mitä en tunnistanut lainkaan.
Palleroporonjäkälä
Poronjäkälä?
Sammaleen itiöpesäkkeitä, joita oli todella runsaasti. Aurinko helli meidän matkaamme kallioilla, mutta hyttyset nauttivat meidän antimistamme. Tässä vielä lopuksi kasvi, jota en tunnistanut lainkaan.
Kasvin varsi oli noin 15 cm pitkä ja se viihtyi myös kallioisissa kohdissa. Kuka tunnistaa?
Kalliolta löytyi myös pienestä notkelmasta poikkeuksellinen kasvi, minkä yleensä löytää soiden reunoilta. Kallion notkelma taisi tuoda sitten tarpeeksi kosteutta tupasvillalle kasvualustaksi.
Tupasvilla todellakin viihtyy paremmin yleisesti soiden reunoilla. Tämä kuva on otettu kallion reunasta pienestä notkelmasta. Suomaastoksi sitä ei pysty hyvällä tahdollakaan kutsumaan. Suota Timmermalmin luonnonsuojelualueelta kuitenkin löytyy. Kävin suon reunasta ottamassa yhden kuvan.
Suon reunasta otettu kuva. Tämä on ns. alasuo, johon yläsuolta kosteaan aikaan laskee komea puro. Nyt yläsuo oli täysin kuivunut ja sitä myötä purokin. Suoalue jatkuu tästä vielä molempiin suuntiin ja on paikoitellen leveämpi. Ei sitä kuitenkaan koolla ole pilattu. Suolta löytyi kuitenkin komeita saniaisia.
Suon reunalta jatkoimme matkaamme kohti metsässä olevaa vanhaa rajakiveä. Rajakiven ulkonäkö on hurja ja ei tarvitse suurta mielikuvitusta nähdäkseen siinä metsänhengen piirteet.
Tässä rajakivi kuvattuna hieman kauempaa kuvattuna. Kivi todellakin on pystyyn tuettu, kun katsoo tarkemmin sen alustaa. Alustana toimii nippu sammaleituneita kiviä, jotka tarkoituksella on asetettu tukemaan kiveä. Minulla ei ole tietoa minkä tilusten rajana kyseinen pieni paasi on toiminut.
Lähikuvassa paasi näyttää minusta hurjalta. Suu auki se tuijottaa eteensä vartioiden rajaa. Rajakiven läheisyydestä löytyy luonnon mukanaan tuoma kivi – siirtolohkare.
Siirtolohkareella on korkeutta noin viisi metriä ja sen päälle onnistuu kiipeämään toiselta puolelta. Siellä onkin nuoriso aikaa viettänyt jäljistä päätellen. Ihmisen jälkiä näkyi muuallakin. Valitettavasti toiset olivat ajaneet moottoripyörillä herkällä kalliolla. Lapset toisaalta olivat rakentaneet kuivuneista kepeistä itselleen pienen majan.
Kallion kupeeseen rakennettu maja on varmasti tuonut paljon iloa erilaisiin leikkeihin. Kallioilla on kuitenkin syytä pitää varansa, koska reitit eivät tälläkään alueella aina kaikkein helpoimpia ole.
Kallion reunoilta on luonnonsuojelualueella pitkiäkin pudotuksia, mutta alue on ylipäätänsä hyvin helppokulkuinen. Pitää vain pitää silmänsä auki, kuten yleensä metsässä liikuttaessa.
Joka puolella metsässä loisti pienet metsätähdet. En ollut aikaisemmin törmännyt kaksihaaraiseen metsätähteen, joka oli kasvattanut samasta alusta kaksi kukkaa. Päätin ikuistaa tämän jälkipolville.
Takaisinpäin tullessamme koukkasimme hieman lähempää leikkipuistoa, jotta tämä kaunis pieni leikkipuisto pääsisi myös kuviin.
Askisto on kyllä hieno paikka asua. Luonto tulee pihalle asti ja palveluihin ei kuitenkaan niin pitkä matka ole. Pihallamme asustaa pysyvästi yksi orava, muutama mustarastas sekä siili. Jänis käy aina välillä vierailulla, myös kettuja ja hirviä on lähimetsissä näkynyt. Timmermalmin luonnonsuojelualue tuo tärkeätä viihtyvyyttä kaikille lähialueen asukkaille ja kannattaa sinne tulla kävelemään pidemmältäkin.