Rachel Corrie matkalla kohti Gazaa

Irlantilaisen avustuslaivan, Rachel Corrien, ollessa matkalla kohti Gazaa on syytä kääntää katseet 63 vuotta taaksepäin, kun SS Exodus 1947 matkasi kohti Palestiinaa. SS Exoduksen kyydissä oli juutalaisia, joista suurin osa oli kokenut holokaustin kauhut.

SS Exodus lähti matkaan Ranskasta 11. heinäkuuta kyydissään 4 515 matkustajaa. Matkan alusta asti entistä kauppalaivaa seurasi Britannian risteilijä Ajax hävittäjien kanssa. Exoduksen saavuttua 40 kilometrin päähän rannasta nousivat britit laivaan vallatakseen sen. Juutalaiset taistelivat vastaan, koska laiva oli edelleen kansainvälisillä vesillä ja laivaannousu oli näin laiton. Kaksi matkustajaa ja yksi laivan henkilökuntaan kuulunut kuoli brittien laivaannousussa. Juutalaiset matkustajat karkoitettiin takaisin Eurooppaan, mutta saavuttivat samalla ison mediavoiton.

SS Exodus 1947 matkalla kohti GazaaSS Exodus 1947 kuvattuna ennen lähtöä

Historia todellakin toistaa itseään välillä. Tilanne on nyt vain käännetty päinvastoin. Vuodesta 1945 Haganahin, joka alunperin perustettiin suojelemaan kibbutseja 1920-luvulla hyökkäyksiltä aloitti kampanjan brittisotilaita vastaan. Haganahista irrottautui samalla myös huomattavasti sotilaallisempi osa, Irgun, tähän samaan taisteluun. Irgunin voi laskea vapaus- tai terrorijärjestöksi riippuen katsontakannasta. Suuri osa Exoduksen matkustajista oli Haganahin sekä Irgusin miehiä, joita britit pitivät selvästi terrorijärjestöön kuuluvina.

Vuonna 2010 Hamas jatkaa taistelua Israelia vastaan haluten itsenäisen Palestiinan. Freedom Flotillan miehistössä on väitetty olleen Hamaksen jäseniä. Freedom Flotillan kimppuun hyökättiin kansainvälisillä vesillä, jolloin laivan matkustajat taistelivat miehittäjiä vastaan. Monet kuolivat iskuissa ja kiinniotetut karkoitettiin takaisin Eurooppaan. Freedom Flotilla saavutti huomattavan mediavoiton.