Hyvää Jeesuksen taivaaseenastumispäivää

Monet meistä ei varmasti tiedä, miksi helatorstai on pyhä päivä. Raamatun mukaan Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen 40 päivän ajan kuolemastaan ja tämän jälkeen nousi ylös taivaisiin. Siksi helatorstai on aina 40 päivää pääsiäisestä. Ennen helatorstai oli yksi kristittyjen suurimmista juhlista.

Vanhoihin tapoihin kuului kulkea helatorstaita edeltävästä sunnuntaista  (rukoussunnuntaista) helatorstaihin asti peltojen laidoilla rukoilemassa hyvää satoa. Kansansanonnan mukaan helatorstai on niin pyhä, ettei silloin kasva ruoho maassa, ei lehti puussa eivätkä kuninkaan myllyt pyöri. Sana helatorstai tulee ruotsin kielen sanasta helg, joka tarkoittaa pyhää.

Helatorstaita ei kuitenkaan aina ole vietetty torstaisin, vaan viittä päivää aikaisemmin lauantaisin. Tämä tapahtui vuosina 1973-1991 työmarkkinajärjestöjen toiveesta, jotta työviikko olisi mahdollisimman yhtenäinen. Pyyntö piispainkokoukselle välitettin joulukuussa 1970 ja muutokset hyväksyttiin 1972. Ensimmäisen kerran helatorstaita vietettiin lauantaina vuonna 1973.  Tuolloin juhlan nimi oli otsikon mukainen Jeesuksen taivaaseenastumispäivä.

Kirkollisissa piireissä pyhäpäivän siirtämiseen ei oltu tyytyväisiä. Jo vuonna 1982 kirkolliskokous esitti valtioneuvostolle loppiaisen sekä helatorstain siirtämistä takaisin niiden oikeilla traditionaalisille paikoilleen. Keväällä 1985 asiaa käsiteltiin hallituksessa ja hallitus esitti eduskunnalle helatorstain ja loppiaisen siirtämistä omille paikoilleen. SDP kuitenkin vastusti siirtoa, jonka seuraksena hallitus jätti päätöksen avoimeksi.

Lopulta marraskuussa 1985 hallitus hyväksyi lakiesityksen. Presidentti Mauno Koivisto siirsi lain voimaantuloa viidellä vuodella eteenpäin välttääkseen työmarkkinavaikeuksia. Näin laki tuli voimaan vasta loppuvuodesta 1990 ja lauantaisin vietetty Jeesuksen taivaaseenastumispäivä siirrettiin takaisin torstaille helatorstaiksi.

Helatorstain uskonnollinen sana löytyy seuraavasta lainauksesta:

Kristus korotettiin taivaisiin. Hän on astunut taivaalliselle valtaistuimelle ja istuu nyt Jumalan oikealla puolella. Hänelle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Mikään ei voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta. Me emme voi saada yhteyttä Kristukseen inhimillisten aistiemme välityksellä, mutta silti hän on Pyhän Henkensä kautta sanassa ja sakramenteissa läsnä seurakuntansa keskellä. Hänen seuraajiensa tehtävä on viedä sanoma korotetusta Herrasta koko maailmaan.

Oikein hyvää helatorstaita teille kaikille. Säätiedotteen mukaan siitä tulee aurinkoinen ja lämmin.