Suomalaisuuden päivä

Tänään J.V. Snellmanin syntymäpäivänä vietetään suomalaisuuden päivää. Suomalaisuus on kokenut muutoksia viimeisten vuosien aikana. Taakse ovat jääneet suo, kuokka ja Jussi sekä Lahtinen ja konekivääri. Suomalaisuus on muuttunut kohti eurooppalaisuutta.

Suomalaisuus on tunne. Sitä on mahdotonta määritellä. Toisille suomalaisuus tarkoittaa juhannuskokkoa, toisille saunaa, toisille se on vakaa yhteiskunta koulujärjestelmineen ja kaveria ei jätetä -mentaliteetteinen. On vaikeata löytää yhteistä nimittäjää kaikille suomalaisille.

Viimeisten 20 vuoden aikana maahanmuuttajat ovat tuoneet peilin suomalaisille suomalaisuuteen. Suomeen on tullut monikulttuurisuutta, joka on antanut omaa väriään käsitykseemme suomalaisuudesta. Toisille tämän värin kohtaaminen on ollut tavattoman vaikeata, jopa ahdistavaa. Toiset ovat ottaneet sen vastaan pelkäämättä oman suomalaisuutensa puolesta. Maahanmuuttajat, varsinkin heidän Suomessa syntyneet lapset, ovat myös varmasti muodostaneet omaa suomalaista identiteettiään, omaa suomalaisuuttaan. Se voi olla erilainen kuin minun tai sinun käsitys suomalaisuudesta, hyväksytään se kuitenkin.

Viettäkäämme jokainen tätä päivää omalla tavallamme. Ollaan ylpeitä suomalaisuudesta!