Näin meitä on kusetettu Kreikan suhteen

Meille on viime aikoina uskoteltu kreikkalaisten olevan laiskoja työntekijöitä, jotka eläköityvät aikaisin, tekevät vajaata työviikkoa hyvällä palkalla. Tämä kaikki on puppua.

1. Kreikkalaiset tekevät vähän töitä viikossa -puppua

Keskimääräisesti vakituisessa viikkotyössä olevat eurooppalaiset tekevät Eurostatin tilaston mukaan 41,8 tuntista työviikkoa. Kreikassa viikkotyöaika on 43,7 tuntia viikossa. Kreikkalaiset tekevät siis keskimääräisesti kahta tuntia pidempää viikkotyöaikaa kuin Euroopassa yleisesti ja jopa melkein yli neljä tuntia pidempää kuin Suomessa yleisesti.

2. Kreikkalaisille maksetaan hyvää palkkaa -puppua

Kreikkalaisten yksityisellä sektorilla työskentelevien bruttoansiotulot keskimäärin ovat 803 euroa / kuukaudessa.  Taloussanomat esimerkiksi väitti kirjoituksessaan hulppeista 3500 euron kuukausipalkoista. Varmasti joillakin aloilla, mutta kirjoitus on tarkoituksenhakuinen. On haluttu kauhistella ja saada kreikkalaiset näyttämään laiskoilta, rikkailta laiskureilta.

3. Alhainen eläköitymisikä ja suuret eläkkeet -puppua

Keskimääräisesti Euroopassa Eurostatin mukaan jäädään eläkkeelle 60,2 vuoden iässä. Suomessa vastaava luku on 59,3 vuotta ja Kreikassa 61,1 vuotta. Kreikkalaiset ovat siis töissä keskimääräisesti kaksi vuotta pidempään kuin suomalaiset. Jos kreikkalaiset ovat patalaiskoja napanöyhdän kaivajia, jotka eläköityvät hyvin aikaisin, niin mitä suomalaiset sitten ovat? Eli tämäkin väite alhaisesta eläköitymisiästä on täydellistä puppua.

Eläkkeiden suuruudesta olen löytänyt kahta eri tietoa. GSEEn mukaan keskimääräinen kreikkalainen eläke on 750 euroa / kk. Toisaalta OECDn julkaisun mukaan kreikkalaiset saavat tätä enemmän, mutta vähemmän kuin OECD maissa keskimäärin. OECDn julkaisussa on myös selostettu todella hyvin, miten Kreikan eläkejärjestelmä toimii. Siinäkin valossa eläköityminen 50 vuoden iässä on mahdollista, mutta taloudellisesti hyvin kannattamatonta.

4. Virkamiehiä on liikaa

ILOn (International Labour Organization) mukaan Kreikassa valtion sekä kuntien virkamiehiä on 22,3 % työväestä. Esimerkiksi Ranskassa sama luku on 30%, Ruotsissa 34% jne. Kreikassa ei siis ole mitään valtavaa virkamiesarmeijaa, joka söisi koko talouden. Tässäkin kohtaa meille on valehdeltu. Varsinkin, kun ottaa huomioon että 300 000 virkamiestä on väliaikaisesti töissä huonommalla palkalla sekä huonommilla eduilla.

5. 14 kuukauden palkka -totta

14 kuukauden palkka on oikeasti totta. Bonuksia maksetaan jouluna, pääsiäisenä sekä kesällä, mutta tätäkin on ajateltava oikeassa kontekstissä. Kreikkalaiset palkat ovat yksi Euroopan pienemmistä, kuitenkin hintataso Kreikassa on suhteellisen korkea. Erilaisilla bonuksilla katetaan huonompaa palkkatasoa. Olisi kuitenkin oikeutetumpaa maksaa reilumpaa palkkaa, kuin erilaisilla tempuilla nostaa palkkaa ylöspäin. En siis hyväksy 14 kuukauden palkkajärjestelmää, mutta en myöskään palkkatasoa, jolla eläminen ei ole mahdollista.

Meille on siis Kreikan suhteen syötetty mediassa täydellistä puppua. Mielipiteitämme on muokattu syyttämään laiskaa Kreikan kansaa. Oikeat syylliset löytyvät muualta, niin pankeista kuin poliitikoista.