Olen harrastanut tietokonepelaamista jo pienestä pitäen. Harrastus oli suhteellisen intensiivistä ennen ensimmäisen pojan syntymää ja pääsin edustamaan Suomen maajoukkuekarkeloihin asti. Nykyään toimin edelleen aktiivisesti elektronisen urheilun kehittämisen puolesta Suomessa. Kirjoitan eri julkaisuihin juttuja, olen mukana järjestämässä LAN-tapahtumia sekä myös toimin selostajana kaikissa isoimmissa tietokonetapahtumissa, kuten tulevissa Solid Mojoissa sekä myös kesällä Summer Assemblyillä.
Tietokonepelaaminen (kirjoitus ei käsittele nettipokeria) on kasvanut tasaisesti viimeisten vuosien aikana ja monet tienaavat sillä jo elantonsa. Suomessa tilanne ei niin hyvällä mallilla vielä ole, eikä valtamediat ole toistaiseksi osoittaneet kiinnostusta eSportsia kohtaan. Toisin on esimerkiksi Saksassa, puhumattakaan Etelä-Koreasta. Ammattilaispelaamisessa liikkuu huomattavia summia, jotka houkuttavat menestyksen lisäksi nuoria pelaajia. Valitettavasi menestys on kiertänyt Suomen kaukaa.
Olen pohtinut suomalaisten menestymättömyyttä paljon. Suomalaiset nuoret miehet käyttävät huomattavan paljon vapaa-ajastaan tietokonepelien äärellä. Menestystä tulee välillä online -turnauksissa, mutta maailmalla ei ole kuin yksi suomalainen porukka, mikä on vähän jotain isompaa saavuttanut. Miksi menestys kiertää suomalaiset?
1) Harjoittelu
Olen seurannut paljon suomalaisia peliporukoita ja pelannutkin huomattavan monessa. Suomalaiset eivät ole kovin nöyriä harjoittelulle. Taktiikoita voidaan joskus katsoa, mutta esimerkiksi vastustajan pelityylin analysointi demoista tai vastataktiikoiden harjoittelu on aivan lapsen kengissä. Jos haluaa menestystä pitäisi harjoittelu lisätä, mutta ennenkaikkea tehostaa. Pelkkä pelaaminen ei ole parasta harjoittelua.
2) Online
Suomalaiset vieroksuvat pelaamista nettikahviloissa ja monet tulevat sitten erilaisissa mix-porukoissa hassuilla nimillä laneille pelaamaan:”Kännissä ja läpällä.” Porukoina on, niin Irvokasta Penistä kuin Omg Lol x117 -klaaneja. Tätä en pysty myöskään ymmärtämään. LAN (Local area network) -pelaaminen on aivan erilaista kuin online. Vastustajaa pystyy psyykkaamaan aivan eritavalla ja erilaisiin kokoonpanoihin sopeutuminen tulee tärkeäksi. Siksi olisikin tärkeätä harjoitella tätä jo erilaisilla bootcampeilla nettikahviloissa.
3) Pää aka henkinen kantti
Jep, pää pettää monesti. Varsinkin LAN -karkeloissa. LAN -pelaamisessa pitää olla valmis kestämään vastustajan huutaminen, yleisön mylvintä, suoranainen haukkuminen sekä myös mahdolliset tekniset ongelmat. Kaikki tämä pitää sivuuttaa ja keskittyä omaan suoritukseen.
4) Valmennus
Suomalaiset peliskenessä ei paljon valmentajia pyöri. Varsinkin henkisille valmentajille olisi paljon kysyntää. Perusvalmentaja voisi katsella demoja valmiiksi, löytää niistä useasti toistuvia tapahtumia. Käydä läpi asioita pelaajien kanssa, mutta ennenkaikkea kasvattaa heitä joukkueena.
Yllämainitut neljä kohtaa, kun laittaisi kuntoon, niin menestystä voisi alkaa tulemaan. Pitäisi vain uskoa omaan tekemiseen ja uskoa jatkuvuuteen.
Sisullaa voittoon! Perkele!
(Kirjoituksen tarkoituksena on tuoda esille eSports -skeneä sitä tuntemattomille ja toki raottaa vähän ovea historiaani.)