Meillä jokaisella on ennakkoluuloja. Ennakkoluulot ovat perusteettomia ja torjuvia käsityksiä, joita muodostamme mielessämme henkilöistä tai asioista. Ennakkoluulojen kohteiksi joutuvat yleensä asiat, joita me emme kunnolla tunne. Ennakkoluulot juontavat juurensa yleisesti tietämättömyydestä ja johtavat yleistyksiin, olettamuksiin ja arvailuihin. Näin kävi myös kahdessa viime bloggauksessani.
Kahtena viime päivänä olen kirjoittanut bloggauksen, jossa on ollut vain kuva ja otsikko. Jussi Saramo tiivisti omassa kommentissaan hyvin näiden bloggausten luonteen:
”Kiitos Teemu, tämä oli yllättävän hyvä bloggaus.
Sen arvo syntyi kommenteista eikä bloggauksesta itsestään, ihmiset paljastivat rajoittuneisuutensa ja asenteellisuutensa ilman että sinun piti edes provosoida.Maapallon totuuden näkeminenkin saa ihmisiä suunniltaan. Ei ihme että asiassa olevat kirjoituksetkin niin tekevät. Olisi jännää tavata tämä vaki-nimimerkki-posse livenä keskustelun merkeissä, tosielämässä ihmisiä rajoittaa kuitenkin tietty älyllisyyden vaatimus.”
”Asiaan. Olemmeko samanarvoisia, koska emme voi päättää mihin tai milloin synnymme? Emme voi päättää kuka on vanhempamme ja kuka on sisaruksemme. Emme päätä maata, johon synnymme tai ihonväriämme.
Ainoa, mitä voimme päättää on se, miten suhtaudumme toisiimme.”
En itse ottanut tässäkään bloggauksessani kantaa mihinkään, kuten en myöskään edellisessä. Te, hyvät kommentoijat, kuitenkin oletitte minun ottavan ja teitte olettamuksia sekä arvailuja sen suuntaan – esititte ennakkoluulojanne. Ennakkoluuloissa oli jälleen kerran vahvimman ihannointia, kuinka valta kasvaa kiväärinpiipusta. Kerrottiin, kuinka porvarit eivät hyväksyisi tiettyjä hiusmalleja sekä mainittiin kuinka kuvat olivat lasten hyväksikäyttöä.
Ennakkoluulot ottivat vallan kommenteissa – ei tieto. Ennakkoluuloista voi kuitenkin päästä eroon. ETNA (Etninen tasa-arvo työelämässä) tarjoaa hyvät työkalut taisteluun ennakkoluuloja vastaan:
Ennakkoluulojen tunnistamisen ja tunnustamisen kautta käydään niiden purkamiseen:
– Tiedon hankkiminen: Tietämättömyydestä johtuviin ennakkoluuloihin paras lääke on tiedon lisääminen. Tutustuminen ja syvällisemmät kontaktit esimerkiksi etnisiin vähemmistöihin kuuluviin ihmisiin saattavat keikauttaa aikaisemmat ennakkoluulot päälaelleen.
– Oman itsensä ja erilaisuuden hyväksyminen: Ennakkoluuloista päästäkseen on hyvä tutustua myös itseensä ja opetella arvostamaan erilaisia piirteitä sekä itsessään että muissa. Ennakkoluulojen alkulähteitä voi etsiskellä joissain tapauksissa paitsi tietämättömyydestä myös huonosta itsetunnosta.
– Omien ennakkoluulojen pohdiskelu: ETNA-verkostolaiset saivat tehtäväkseen miettiä, miten he itse ovat syrjineet muita. Pohdinnat toivat esiin tiedostamattomia ennakkoluuloja, mutta myös paljon ajatuksia siitä, miten niihin tulisi tarttua. Tämänkaltaisen ajatustyön tekeminen ei aina ole helppoa, mutta taatusti se on kannattavaa!
Peiliin katsomisen paikka.