Poistetaan vaan kehitysapu, mutta

Nalle Wahlroos on puhunut kehitysavun poistamisesta. Kehitysapu on ristiriitainen asia, jolla pyritään hyvään, mutta saavutukset eivät välttämättä sitä ole. Kehitysavun voisi lakkauttaa, muta sitä ennen on huolehdittaa muutamista asioista:

1. Maatalous reiluksi

Kehitysavun vaikutus paikalliseen viljelyyn on varmasti merkittävä. Vielä merkittävämpää on kuitenkin Euroopan ja muiden länsimaiden suorittamat maataloustuet omalle maataloudelleen, viennin tukeminen sekä tullit. Suurimmalle osalla Afrikkaa maataloustuotteet ovat tärkein vientituote. Todellisuudessa Afrikan maat pystyvät kilpailemaan vain tiettyjen hedelmien, kaakoan ja kahvin osalta tuettua Eurooppalaista maataloutta vastaan.

Rikkaiden maiden maataloustuet ja erityisesti maataloustuotteiden vientituet sysäävät kehitysmaiden viljelijät pois maailmanmarkkinoilta. Vientituetut maataloustuotteet saatetaan myydä maailmanmarkkinoilla jopa niiden tuotantokustannuksia alemmilla hinnoilla, joiden kanssa kehitysmaiden viljelijöiden on mahdoton kilpailla.

Tuontiviljalla saadaan siis kyllästytettyä maassa olevat markkinat. Oman viljan viljely ei näin ole tuottavaa, eikä järkevää. Viljaa on siis  joko ostettava markkinoilta tai sitten saatava kehitysavun kautta. Tällöin myöskään ei maatalous kehity alueelle, sijoituksia uuteen teknologiaan ei tehdä eikä tuotekehittelyä synny.

Poistamalla kehitysapu pitäisi siis poistaa myös maatalouden tukeminen sekä vientituet. Muuten emme ole tekemässä hyvää päätöstä.

2. Luonnonvarat rikastuttamaan maata

Ylikansalliset yhtiöt operoivat laajalla rintamalla Afrikassa. Vaikka yhtiöt ovat huomattavia työllistäjiä on heidän toimintansa hyvin arveluttavaa. Työolosuhteet, runsas kuolleisuus, orjamaiset palkat ovat arkea Afrikassa. Samalla luonnonrikkauksien suurin hyöty on valunut ylikansallisille yhtiöille eikä hyödyttänyt omaa maata.

Hyvänä, tai huonona, esimerkkinä voidaan pitää Shellin toimintaa Nigeriassa, jossa on jopa väitteitä Shellin yksityisarmeijasta. Faktisesti Shellin poraukset ovat aiheuttaneet vakavia ympäristötuhoja, koska yhtiö mm. antaa porauksessa syntyvien kaasulähteiden palaa vapaasti. Myrkyt aiheuttavat hengityselinsairauksia ja saastuttavat juomavedet; sateet ovat niin happamia, että peltikatot syöpyvät puhki.

Samaan aikaan Shell ottaa suurimman hyödyn luonnonrikkaudesta, kun kansa joutuu puhkomaan öljyputkea saadakseen itselleen edes pienen osan tarvitsemastaan öljystä. Afrikka siis tarvitsee tietynlaista sosialistista vallankumousta.

3. Demokratiakasvatus

Afrikan maat tarvitsevat myös tukea omassa demokratiassaan. En haluaisi nähdä uutta Zimbabwea, missä ennen rikas valtio syöksyi ennennäkemättömään lamaan huonon johtamisen johdosta. Afrikka on ollut alistettu maailman osa vuosisatoja, kansa tarvitsee vapauden, mutta vapauteenkin pitää kasvaa.


Lopetetaan vaan kehitysapu. Tehdään se asteittain tukien samalla demokratiaa, poistamalla länsimaiden tuki omalle maataloudelleen ja annetaan afrikkalaisille oikeus omiin luonnonrikkauksiin.