Murhaajat? Ajatuksia abortista

Olen viime päivinä törmännyt aborttikeskusteluun eri keskustelupalstoilla. Leimaavaa tässä on ollut uskovien vimmaisa abortin vastustaminen kaikissa tilanteissa. Tein pientä taustakartoitusta raamatun sanonnoista abortin suhteen. Raamatussa ei abortista mainita sanallakaan! Ihmekös tuo, kun kirja on kirjoitettu 4000-2000 vuotta sitten.

Raamatussa on yli 600 Mooseksen lakia. Näistä yksikään ei käsittele aborttia. Lähimmäksi pääsee 2. Mooseksen kirja luku 21 säe 22-25:

22 Jos ihmiset tappelevat keskenään ja samalla töytäisevät raskaana olevaa naista, niin että hän saa keskenmenon mutta hänelle ei aiheudu muuta vahinkoa, lyöjä maksakoon sakkoa sen mukaan, mitä naisen aviomies vaatii tai miten asia oikeudessa ratkaistaan.
23 Mutta jos muuta vahinkoa tapahtuu, annettakoon henki hengestä,
24 silmä silmästä, hammas hampaasta, käsi kädestä, jalka jalasta, [3. Moos. 24:20; 5. Moos. 19:21; Matt. 5:38]
25 palovamma palovammasta, haava haavasta, ruhje ruhjeesta.

Raamattu siis antaa kuolemantuomion ihmisen tappamisesta, mutta on huomioitava säkeessä 22. oleva maininta keskenmenosta. – Pahoinpitelyn aiheuttaessa keskenmenon lyöjä saakoon sakkoa. Sikiötä siis ei missään nimessä rinnasteta ihmiseen, mistä tuomiona oli kuolemantuomio.

Aborttikeskustelun yksi kuuma kohta on milloin sikiön kohdalla puhutaan elämästä. Suomessa raskauden keskeytystä ei saa kuin poikkeustapauksissa 12. raskausviikon jälkeen. Monet uskovat sanovat elämän alkavan hedelmöityksestä. Raamatussa henki ihmiseen tulee tämän hengittäessä, kuten käy ilmi Aatamin luomisesta:

1. Mooseksen kirja 2:7

7 Ja Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento.

Hengitys ja elämä on siis raamatussa todella tiukasti nidottu toisiinsa. Yleisesti uskovat vetoavat myös kymmeneen käskyyn, jossa viidennessä sanotaan yksiselitteisesti – Älä tapa.

Nyt pitää ymmärtää se konteksti, jossa viides käsky on annettu. Raamattu sinänsä kieltää tappamisen, mutta sallii sen laajoissa yhteyksissä. Yleisesti kaikki vääräuskoisista niskoitteleviin poikiin ovat sallittuja kohteita kivityksille. Esimerkiksi Jesajan kirjassa kehoitetaan tappamaan naisten kohdun hedelmät. Jesaja 13:18 Heidän jousensa kaatavat nuorukaiset. Kohdun hedelmää he eivät sääli, eivät armahda lasta.

Mielestäni naisella tulee olla oikeus omaa ruumiseensa ja sitä kautta nykyinen aborttilainsäädäntö on hyvä. Seksuaalikasvatuksen kautta pitäisi tehdä selväksi, ettei aborttia tule käyttää ehkäisynä. Valitettavasti seksuaalikasvatuskin on hyvin pitkälti ulkoistettu naisten- ja miesten lehdille sekä myös pornoteollisuudelle. Aborttien määrä on toisaalta laskenut 1970-luvun huippuluvuista, jolloin abortteja tehtiin yli 22 000 vuodessa, nykyiseen noin 10 000 aborttiin vuodessa.