Laitoshoidossa oleville subjektiivinen oikeus päivänvaloon

Helsingin Sanomat uutisoivat tänään sioille tulevasta oikeudesta päivänvaloon. Hyvä niin! Suomessa on kuitenkin suuri joukko laitoshoidossa olevia ihmisiä kenellä oikeutta päivänvaloon ei ole. Kysymys on poliittisesta tahdosta sekä talouskysymyksistä.

Viriketoiminta, mihin ulkoilu oleellisesti kuuluisi, tarjoaa monille vanhuksille pientä pakoa laitoksen arjesta. Viriketoiminnan hyödyt ovat myös suuret, monet vanhukset jaksavat päivät paremmin, kuntoutuvat sekä sekavuus vähenee. Kuntoutumisen kautta myös laitoshoidon kustannukset hänen kohdallaan saattavat laskea. Ulkoilutus on kuitenkin täysin unohdettu viriketoiminnan muoto.

Yksinkertaisella lainsäädännöllä, kuten sikojenkin kohdalla, voitaisiin lakiin lisätä laitoshoidossa oleville subjektiivinen oikeus päivänvaloon. Tästä oikeudesta eläimien lisäksi nauttivat myös vangit, eikä minulla ole mitään syytä ottaa tätä oikeutta pois näiltä ryhmiltä, vaan lisätä myös laitoshoidossa oleville sama oikeus. On kuitenkin totta, että nykyisen kaltaisilla mitoituksilla sekä järjestelyillä lisättäisiin hoitohenkilökunnan työtaakkaa kohtuuttomasti.

Ratkaisu

Ratkaisun pitäisi olla monitahoinen. Espoon sairaalassa käytettiin ennen kesäisin nk. kesätyttöjä sekä -poikia, jotka ulkoiluttivat sekä keskustelivat potilaiden kanssa. Tämä toiminta lopetettiin säästösyistä ja samalla loppuivat potilaiden ulkoilutukset, elleivät omaiset tätä suostuneet tekemään. Nyt tarvitaan yhteistyötä eri tahojen kanssa.

  1. Erilaisia potilasjärjestöjä ja kaveritoimintaa on paljon järjestetty Suomessa. Järjestöt voisivat omalta osaltaan ulkoiluttaa niitä potilaita, kenellä omaisia ei lähistöllä ole tai omaisten oma voimavara on ehtynyt ulkoilutukseen.
  2. Omaisten vastuu vanhusten ulkoilutukseen pitäisi korostaa hieman enemmän, toki heidän omat voimavarat huomioiden. Tähän ei tietenkään voisi ketään lailla pakottaa, mutta kehoitukset toimisivat varmasti osan kanssa.
  3. Mitoitukset sairaalan osastoilla pitäisi nostaa paremmaksi, jolloin tulisi mahdollisuus myös hoitajille ulkoiluttaa potilaita.
  4. Oppilaitosyhteistyötä sairaaloiden kanssa pitäisi myös korostaa. Alalle opiskeleville tekisi hyvää saada jo alkuopintojen kohdalla oikeita potilaskontakteja. Rakentamalla erilaisia kursseja saataisiin alalla opiskelevia ulkoiluttamaan vanhuksia.
  5. Kesätytöt ja -pojat takaisin! Nuoret voisivat oppia paljon vanhusväestöltämme. Ulkoilutus ja keskustelu kasvattaisi nuoriamme sekä samalla tarjoaisi virikkeellistä toimintaa meidän laitoshoidossa oleville ihmisille.

Toivottavasti saamme aikaan lain, joka tuo subjektiivisen oikeuden päivänvaloon laitoshoidossa oleville ja toivottavasti samalla löydämme ratkaisun, mikä ei ainoastaan lisää hoitajien työtä jo nykyisen taakan lisäksi.