Tie Busaniin: Pelaajaesittelyssä Vesa "Welmu" Hovinen

18-vuotias Vesa “Welmu” Hovinen kuuluu Suomen potentiaalisempiin pelaajiin. Lukiota suorittava Hovinen aloitti StarCraft 2 -uransa suomalaisessa organisaatiossa, mutta vaihtoi juuri äsken venäläiseen Empireen paremman tarjouksen perässä. Maanantaina hän on kuitenkin maajoukkuepelaaja Team Finlandissa, kun maajoukkue lähtee matkaan kohti Koreaa pelaamaan World Cyber Gamesin finaaleissa. Hovinen on Suomen toinen StarCraft II -pelaaja Samuli “elfi-” Sihvosen ohella. World Cyber Gamesia kutsutaan pelaamisen olympialaisiksi. Tämä joka vuonna järjestettävään tapahtumaan osallistuu yli 500 pelaajaa yli 50 eri maasta. Palkintoja turnauksessa jaetaan yli 500 000 dollarin edestä.

<--break->

StarCraft II on Blizzardin kehittämä reaaliaikainen strategiapeli, joka on noussut yhdeksi maailman pelatuimmaksi kilpapeliksi. Pelin tarkoituksena on tuhota vastustaja keräämällä resursseja, rakentamalla armeijaa sekä toteuttamalla erilaisia taktiikoita. Pelissä menestyäkseen pelaajan pitää pystyä tekemään montaa asiaa samanaikaisesti sekä omata hyvä pelikirja. Pelaajat tyypillisesti tutustavat tarkkaan vastapuolen taktiikoihin ennen otteluja.

 

Hovinen raivasi tiensä finaaleihin voittamalla Suomen karsinnat. Turnaukseen valmistautuminen on hänen mukaansa mennyt hyvin. Normaalisti hän harjoittelee neljästä kuuteen tuntiin päivässä, mutta koulun hoitamaninen hyvin välillä verottaa harjoitteluaikaa. Vanhemmat ovat tukeneet häntä harrastuksen alusta asti, mutta pieniä ongelmia miehellä on tässä suhteessa:

 – Vanhemmat suhtautuvat ihan kannustavasti pelaamiseen, kunhan noudatan sovittuja sääntöjä kotona tietokoneen kanssa. Joskus tosin ihmettelevät, miten koko eSports tsydeemi toimii, joten toivottavasti keksin joskus hyvän tavan selittää sen heille, kertoo Hovinen.

 

Omaksi tavoitteekseen hän on nostanut pääsemisen kahdeksan parhaan joukkoon. Hovinen kuitenkin kritisoi turnauksen peliformaattia, missä pelataan vain yhdestä voitosta. Normaalisti ottelut ratkaistaan paras kolmesta tai paras viidestä järjestelmällä. Nyt yhteenkään virheeseen ei ole varaa, ja vastustajalla on mahdollisuus voittaa myös käyttämällä ns. “juusto” -taktiikkaa.

 

Maajoukkuepaita on hänelle mieluisa vaate kantaa, vaikka se hänen mukaansa tuokin vähän lisäpaineita pelaamiseen.

 – Alkuseremonioissa ymmärtää parhaiten maajoukkueen merkityksen ja tietenkin palkintojen jaossa, muistuttaa Hovinen.

 

Muuten hän haluaa matkallaan tutustua korealaiseen kulttuuriin ja varsinkin ihmisiin:

 – Haluan selvittää ovatko he todella niin ystävällisiä kuin väitetään, sanoo Hovinen.

 

Maajoukkue lähtee matkaan maanantaina kohti Soulia, mistä matkaa jatkuu keskiviikkona Busaniin.

Kirjoittaja on Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja sekä Suomen maajoukkueen joukkueenjohtaja.