Rikotaan lukuja – MOT

Juuri äsken tulleessa MOT ohjelmassa toisteltiin erilaisia lukuja ja niistä innostuneena, myös Uusi Suomi kirjoitti kornin uutisen. Uutisessa  puhutaan kymmenhenkisestä yksinhuoltajaperheestä, jonka tulot saattavat nousta jopa 3500 euroon kuukaudessa. Helppoahan se varmaan on yhdeksän lasta pullauttaa maailmaan ja sen jälkeen elää lokoisasti noin mahtavalla summalla rahaa kuukaudessa. Talvisin varmaan voi lapsikatrasta käyttää koiravaljakkona ja säästää vielä bussimatkoista. No, leikki sikseen.

Onko 3500 euroa kuukaudessa todellakin liikaa kymmenhenkiselle perheelle? Tämän rahan on riitettävä vuokraan, mikä noin isolle perheelle tarkoittaa noin 800-1300 euroa kuukaudessa, riippuen vähän asuinkunnasta. Jäljelle jää siis 2200-2700 euroa vaatteisiin, ruokaan, harrastuksiin ja muuhun elämiseen. Ei kuulosta kovin isolta summalta ja mikä työ on kasvattaa yhdeksän lasta yksin. Se on varmasti mieletön.

Uutinen toki yhdistettiin maahanmuuttajien saamaan rahaan, mikä on täysin vastaava. Heillä vielä sosiaaliset verkot Suomessa saattavat olla pienemmät, kun suomalaisella yksinhuoltajaäidillä saattaa olla vielä isovanhemmat, sisarukset sekä muut ystävät auttamassa, niin monet maahanmuuttajat elävät tässä tilanteessa yksin. Raha summa on siis sama sekä suomalaisille että maahanmuuttajille ja hyvä niin!

MOT ohjelmassa myös käytettiin herätyksenä Ruotsin lukuja. Kun kaikki kulut lasketaan yhteen, niin Ruotsissa maahanmuuttajat kuluttavat kokonaisveropotista n. 20%, MOTn mukaan. Ruotsin väestöstä kuitenkin 24% on maahanmuuttajia, joten 76% prosenttia ruotsalaisista kuluttaa 80% koko potista. Näinpäin käännettynä ei kuulosta enää niin pahalta, vaikka he kuluttavat keskimäärin enemmän koko veropotista. Eikö verorahojen olekin syytä palata jossain muodossa takaisin kansalaisille?

Jos siis todellakin haluamme pitää hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä sekä jatkaa tulonsiirtoja heikoimmille, kuten yksinhuoltajaäideille, niin ei ole mitään järkeä lähteä tähän kiihkoon kymmenhenkisen perheen ”suurista” tuloista. Vai haluammeko ajaa Suomeen eriarvoista järjestelmää, jossa toisille annetaan ja toisille ei?

Haluan kuitenkin painottaa, että on oikein kritisoida sosiaalitukien väärinkäyttäjiä. Mielestäni Korkein Oikeus teki aikoinaan väärän päätöksen, ettei sosiaalitukien huijaaminen ole rikollista. Sitäkään tapausta ei kuitenkaan saa käyttää keppihevosena yleisessä keskustelusta tulonsiirroista. Se ennakkotapaus on kuitenkin saatava muutettua moraalisesti sekä tasa-arvoisesti kestävämpään suuntaan.

MOT.