Vihreä joukkoliikenne pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne laitetaan uusiksi ensi vuoden alusta, kun YTV ja HKL yhdistyvät. Samaan aikaan on aloitettu puheet lippujen hinnoista sekä ruuhkamaksuista. Vantaan Sanomat haastatteli Vantaan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajaa vihreiden Petteri Niskasta, jonka mielestä yksi tariffi olisi huono ratkaisu sekä kannatti samalla ruuhkamaksujen käyttöönottoa nopeasti. Niskasen mukaan matkan pituuden mukaan vaihtuva tariffi lisäisi ihmisten kiinnostusta hankkia asunto läheltä työpaikkaa.

Mielestäni kaikkein vihrein ratkaisu on saada mahdollisimman monta ihmistä käyttämään joukkoliikennettä. Siihen ei auta sekavuus lippujen hinnoissa tai ruuhkamaksut, vaan kiinteä taksa hyvällä kattavalla joukkoliikenteellä.

Petterin kuvailema ihmisten ohjautuminen asumaan lähelle työpaikkaa ei toteudu joukkoliikenteen maksuja säätämällä. Pääkaupunkiseudulla keskustassa työpaikkojen lähellä asuu yleisesti vain varakkaat, kun lapsiperheet ja muut heikommin toimeentulevat asuvat reuna-alueilla. Liikenteen pääsuunta on siis aamuisin reunalta kohti keskustaa ja päivisin keskusta reunoille. Nämä ihmiset tulisi siis saada käyttämään joukkoliikennettä, koska he käyttävät siitä suurinta volyymia. Se ei tule onnistumaan laskuttamalla heiltä enemmän yhdestä matkasta. Yksi hinta – yksi matka!

Ruuhkamaksuista on väännetty kättä suuntaan ja toiseen. Pääkaupunkiseutu on Suomessa poikkeuksellisen kallis alue elää. Vuokrat sekä tonttien hinnat ovat huomattavasti korkeammat kuin muualla Suomessa. Ruuhkamaksut lisäisivät pääkaupunkiseudun eriarvoisuutta. Ruuhkamaksut myös osuisivat pahasti lapsiperheisiin, kenellä ei välttämättä ole mahdollisuutta kodin-päiväkodin-työn -yhteensovittamiseen joukkoliikennettä käyttäen. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne toimii nimittäin tällä hetkellä kunnolla vain ydinkeskustassa ja ratojen läheisyydessä. Poikittaisliikenne Vantaalla sekä Vantaalta Espooseen on lähinnä vitsi.

Ruuhkamaksut voisivat tuoda apua tuon verkon kehittämiseen, mutta näin itse reuna-alueella pääkaupunkiseudulla elävänä menisi todella kauan hyvien verkkojen rakentamiseen. Nykyiseltään minulta menisi 1½ tuntia suuntaansa töihin mennessä. Autolla selviän 25 minuutilla. Arvostan vapaa-aikaani ja perhettäni niin paljon, etten edes harkitse liikkumista julkisilla.