Vantaan päätösvalta säilyy idässä – päättäjät kartalla

Ihan ensimmäiseksi haluan kiittää minua äänestäneitä ihmisiä. Nöyrä kiitos! 

Vantaa on käytännöllisesti katsoen kahteen osaan jakaantunut kaupunki – Itä- sekä Länsi-Vantaaseen. Monesti Vantaata on kehitetty Itä-Vantaan ehdoilla hallinnollisen keskuksen Tikkurilan näyttäessä tietä. Laitoin Vantaan päättäjät Google Mapsiin, josta voi tarkastella miten päätösvalta Vantaalla jakautuu.

Vaikka Keski-Vantaata on kehitetty viime aikoina vahvasti ja alueelle on muuttanut kymmeniä tuhansia ihmisiä jää heidän edustus päätöksen teossa kaikkein heikoimmalle. Keskeltä Vantaata huhuilee yksi Vihreä ehdokas Jaana Huhta. Vanhemmalta omakotitaloalueelta Ylästöstä Huhdalle tukea antavat PerusSuomalaisten Marja Kyyrö ja Vihreiden Anniina Kostilainen.

Länsi-Vantaalla poliittinen valta on keskittynyt radan varteen: Myyrmäestä, Martinlaaksosta, Louhelasta ja Vantaanlaaksosta on yhteensä 12 Länsi-Vantaan 22 ehdokkaasta. Laskennassa laskin länsi-vantaalaiseksi myös kaukana pohjoisessa olevat kaksi ehdokasta. Luoteis- sekä Pohjois-Vantaan poliittinen edustus on suhteellisen karmaisevaa katsottavaa. Liekö sen takia Katriinan sairaalan terveysasema suljettiin?

Mikäli koko loppu Vantaa lasketaan Itä-Vantaaksi jää idälle selvä valta Vantaan päätöksissä. 67 valtuutetusta peräti 42 asustaa itäisillä mailla. Itä-Vantaalla valta on myös keskittynyt vahvasti suurten asutuskeskusten ympärille radan varteen. Eniten ehdokkaita löytyy Tikkurilan alueelta mutta myös Korso, Koivukylä sekä Hiekkaharju ovat hyvin edustettuja. Pikanttina yksityiskohtana Itä-Vantaasta voi mainita väkiluvultaan pienen Sotungin hurja edustus. Sotungin alueelta valtuustoon nousee peräti neljä ehdokasta, jotka kaikki edustavat vantaalaisia pienpuolueita: RKP:tä, Keskustaa sekä Vasemmistoliittoa.

Kuntavaalit ovat vaaleista kaikkein eniten omaan asuinalueeseen sidottuja. Tämä on näkynyt myös Vantaalla, missä Länsi-Vantaan kehittäminen on jäänyt jälkeen Itä-Vantaasta. Palveluja myös supistetaan Länsi-Vantaalta herkemmin, mistä hyvänä esimerkkinä Länsi-Vantaan työvoimatoimiston sekä Katriinan sairaalan terveysaseman sulkeminen. Länsi-Vantaan terveysasemaverkko on huomattavasti pienempi kuin idässä ja kaupungin ainoa sairaala sijaitsee syvällä idässä. 

Toivottavasti valtuutetut pystyvät välttämään Nimby-ajattelun ja kykenevät kehittämään Vantaata kokonaisuutena. Siitä hyötyvät kaikki.

Linkki karttaan: bit.ly/S6QHbn