Yhteiskunta ehkäisee tehostetusti vain naisten syöpiä

Uusi Suomi uutisoi tänään HPV-rokotteen lisäämiseksi yleiseen rokoteohjelmaan. Valitettavasti HPV-rokote lisätään vain tytöille STM:n suosituksesta. Vaikka HPV on rinnastettu vahvasti kohdunkaulansyöpään aiheuttaa se myös kohonnutta syöpäriskiä pojilla.

Riski sairastua nielualueen syöpiin kohoaa merkittävästi HPV-infektion johdosta. Viimeisen vuosikymmenen aikana miesten nielualueen syövät ovat jopa kaksinkertaistuneet. Myös naisten nielualueen syövät ovat lisäntyneet, mutta paljon pienemmässä marginaalissa.

Tilastojen mukaan Suomessa sairastui vuonna 2010 341 miestä suu- ja nielualueen syöpiin. Vastaavasti naisia sairastui 210. Kun suu- ja nielualueen syöpiin sairastuneihin naisten lukumäärään lisätään myös kohdunkaulan syöpään sairastuneiden naisten määrä (139) päästään yhteiseen lukuun 349. Mahdollisesti HPV:n aiheuttamien syöpien lukumäärä ei siis eroa miehillä ja naisilla juurikaan toisista.

On siis todella erikoista, että STM:n suosituksesta pojat jätetään tämän rokoteohjelman ulkopuolelle. Yhteiskunnan suhtautuminen miesten yleisiin syöpiin näkyy myös erilaisten syöpien seulonnoissa. Rintasyöpää seulotaan aktiivisesti eri-ikäryhmissä. Samaan aikaan ei ole olemassa seulontaohjelmaa eturauhasen syövälle, vaikka se lukumääräisesti ylittää rintasyöpätapaukset vuodessa.