Epätoivon hetkistä tulee kuluneeksi 93 vuotta

93 vuotta sitten käynnistyi Suomessa sisällissota, joka oli seurausta täydellisesti epätoivosta. Sota syttyi luokkien välillä.

Kuulun itse siihen sukupolveen, joka ei ole sotaa nähnyt ja jonka isätkään eivät sodassa ole olleet. Kuulun vielä toistaiseksi rauhan sukupolveen.

93 vuotta sitten ihmisten epätoivo kasvoi Suomessa liian suureksi ja ainoana vaihtoehtona he kokivat aseisiin tarttumisen. Vaihtoehdot heillä olivat vähissä, kun luokkajako eli Suomessa hyvin vahvana. En usko heistä monen oikeasti halunneen sotaa tai joutua taisteluihin.

Viha synnyttää vain vihaa ja lyhyen sisällissodan jälkeen Suomessa koitti terrorin aika, jolloin ihmisiä teloitettiin sekä kuoli vankileireillä moninkertaisesti enemmän kuin varsinaisissa taisteluissa. Heidät teloitettiin vihan vallassa. Vankileirit ja teloitukset ovat synkkä hetki Suomen historiassa. Koko sota vaati uhreinaan 36 640 ihmistä, joista punaisia 27 038.

Toivottavasti Suomessa ei koskaan ajauduta vastaavaan tilanteeseen kuin 93 vuotta sitten. Jolloin epätoivon vallassa tartutaan aseisiin ainoana toivona.