Nuorten kokoomuslaisten lista on täynnä itseironiaa

Nuoret kokoomuslaiset ovat tänään julkaisseet listan erilaisista laeista, joita he pitävät Suomessa liiallisena säätelynä. Ihan kiva. Käydään nyt kuitenkin läpi heidän listaansa.

Ensinnäkin on muistettava, että kokoomus on puolueena istunut vuodesta 2007 hallituksessa ja tätäkin ennen ollut poissa vain lyhyen aikaa. Suurin osa laeista ja säädöksistä on siis syntynyt kokoomuksen kynästä. Itseironia ja omista virheistä oppiminen on tietenkin tärkeätä, joten tästä annan kokoomuslaisille pisteitä.

Listaa pitää kuitenkin kritisoida ankarammin. Esimerkiksi listan kohdassa kaksi, missä kuntaa edellytetään suunnittelemaan palveluja kaksikko toteaa, että pitäisi tehdä ei suunnitella. Kuulostaa hölmöläisten hommalta vain tehdä asioita niitä suunnittelematta. Ehkä se kuvastaa kaksikon omaa ajatuksenjuoksua, tehdään asioita siellä täällä ajattelematta. Tottakai kunnan tulee suunnitella asiat hyvin, jotta vähän resurssit saadaan käyttöön.

Kaksikko myös kritisoi maalaiskaupan sulkemista, mutta ei ole tietoinen että kyseinen asetus on jo muutettu vuonna 2011. Asiasta esimerkiksi kirjoitti Aamulehti. Tämän kohdan nostaminen esiin kuulostaa hyvin populistiselta.

Myös VHF-radioiden luvista kaksikko on saanut tehtyä negatiivisen asian. Ilmailu ja merenkulku varmasti kiittäisivät, kun heidän käyttämänsä taajuudet tukittaisiin kaikkien maailman amatöörien kakkureseptien huutelulla. VHF-radioiden käyttäminen on syystäkin luvanvaraisia.

Toki listalle on nostettu myös kokoomuslaista näkökulmaa ja työväenpuolueena käydään työväenoikeuksien kimppuun, kuinkas muutenkaan. Listalle on otettu mukaan muuttunut vuosilomalaki, joka muutettiin vastaamaan EU:n säädöksiä. Molemmat kansanedustajat olivat muuten äänestämässä tästä kohdasta. Hassu juttu.

Kokoomuslaiset myös kitisevät siitä, kun viinaa ei saa myydä, ostaa, juoda juuri silloin kuin huvittaa ja siellä missä huvittaa. Onhan se toki nuorelle rankkaa, kun ei saa ihan koska tahansa kossupulloa korkata ja ostaa sitä keneltä huvittaa, milloin huvittaa. Harmillista varmasti.

Tiesittekö muuten, että heidän kritisoimaa koiraveroa peritään Suomessa vain kahdessa kunnassa, Helsingissä ja Tampereella. Veron toki voisi lopettaa, se on turha.

Lopuksi kaksikko haluaisi vielä jokaiselle lääkärille oikeuden kirjoittaa M1-tarkkailulähete. Tällä lähetteellä voidaan kutsua kuka tahansa, vaikka virka-avun kera, mielenterveystarkkailuun sairaalaan. Tokihan tämmöisen päätöksen voi tehdä vain virka-asemassa oleva lääkäri. Virkahan yleisesti tarkoittaa sitä, että henkilöllä on käytössä julkista valtaa. Ei näin suurta päätöstä voida antaa kenen tahansa lääkärin tehtäväksi.

Kiva lista, populistinen toki. Ja kaikkein tärkeintä on, että se sisältää vahvaa itseironiaa omia päätöksiä kohtaan.