Uskomushoidot ovat hengenvaarallisia

Uskomushoidot ovat viime päivinä olleet vahvasti otsikoissa. Nyt kaksi PerusSuomalaista kansanedustajaa ovat järjestämässä seminaarin eduskunnassa, jossa tapahtuman yhtenä pääpuhujana on humpuukkiin uskova homeopaatti. Seminaari voisikin olla hyvä, mikäli siellä voitaisiin ampua alas uskomushoitojen väitetyt vaikutukset.

Uskomushoitojen nimi on muuttunut mediassa aktiivisesti vaihtoehtoiseen lääketieteeseen. Nimi on hyvin harhaanjohtava. Uskomushoidoilla ei ole mitään tekemistä lääketieteen kanssa. Uskomushoidot eivät pohjaudu oikeaan tutkimukseen ja tieteeseen, jossa tutkimusten ja tilastojen kautta voitaisiin todeta vaikuttavuus. Ne perustuvat vain ja ainoastaan ihmisen uskoon.

Yleisesti uskomushoitoa tuodaan ovelasti sisään käyttämällä oikeaa tutkimusta ja tiedettä. Näin tekee esimerkiksi kansanedustaja Jurva, joka mainitsee Iltalehden uutisessa seuraavasti:

– Semmoinen henkilö, joka rupeaa sanomaan, ettei usko luontaistuotteisiin, niin mä haluaisin kysyä, että syökö hän vitamiineja, siinä on yksi linja, millä voi aloittaa keskustelun. Vitamiineja syövät lähes kaikki.”

Vitaamiinien syönnistä, vaikka yleisesti aina suositellaan vitamiinien saantia suoraan hyvästä ruoasta, on olemassa vahvaa lääketieteelistä näyttöä. Esimerkiksi D-Vitamiinia on tutkittu paljon ja Itä-Suomen yliopisto on aloittamassa jatkotutkimuksia D-Vitamiinin puutostilan seurauksista. Nyt Jurva taitavasti sitoo lääketieteellisen tutkimuksen osaksi uskomushoitoja. Hän hakee lääketietellistä hyväksyntää hömpälle tieteen siivellä. 

Uskomushoidot voivat olla ihan kiva harrastus silloin, kun ihminen on muuten terve. Valitettavasti toiset ihmiset hakeutuvat uskomushoitojen piiriin ollessaan vakavasti sairaita. Syövän parantaminen vedellä on yhtä luotettavalla pohjalla kuin sen parantaminen rukouksella. Onneksi nykyaikainen lääketiede osaa tutkimuksen kautta taistella monia syöpiä vastaan. Jos ihminen pitkittää lääkärille menoa uskomushoidon johdosta tai jopa kieltäytyy oikean lääketieteen palveluista on uskomushoito vaatinut jälleen yhden uhrin.

En näe hyvänä, että uskomushoitoja tuodaan esille eduskunnassa. Toivottavasti paikalle saapuu tarpeeksi kriittisesti asiaan suhtautuvia ihmisiä, jottei hoidot vaan positiivista mainosta itselleen.