Ei yhdistymiselle, kyllä yhteistyölle

Helsingin Sanomat kirjoittivat tänään uutisen Helsingin Vantaan kaappauksesta. Yhdistymistä ruvetaan selvittämään ja jo vuonna 2013 nämä kaksi kaupunkia pitäisi olla yhdessä. Kannatan yhteistyötä, mutta yhdistymistä en pysty millään kannattamaan.

Monenlaiata yhteistyötä pitäisi ruveta kehittämään. Länsimäki alueena on hyvä esimerkki. Se on aivan yhteen kasvanut Mellunmäkeen. Alueella sijaitsee Länsimäen terveysasema, minkä voisi avata helsinkiläisten käyttöön. Myös koulujen, päiväkotien jne. yhteistyötä pitäisi kehittää.

Yhdistyminen Helsinkiin ei hyödyttäisi vantaalaisia. Varsinkaan, jos metropolilainsäädäntöä ei laadittaisi kunnolla ja perustettaisii erilaisia aluevaltuuskuntia, joilla olisi oma verojen keräämisoikeus. Vantaata uhkaa jäädä Helsingin peräkyläksi palvelujen keskittyessä Helsingin keskustaan. Tätä ei pidä tapahtua.

Selvityksiä toki saa tehdä, kunhan ne eivät ole poliittisella mandaatilla tehtyjä. Kaikkihan tietävät kokoomuksen ajavan yhdistymistä pakolla eteenpäin. Näin sanoi jo Vantaan kunnanhallituksen puheenjohtaja kansanedustaja Tapani Mäkinen (kok), joka vaalivoiton saatuaan mainosti vantaalaisten äänestäneen yhdistymisen ja yksityistämisen puolesta. Selvityksen pitää olla yliopistotasoinen poliittisesti sitoutumaton, muuten sillä ei ole arvoa.