Ammutaan yhdessä Vantaalla

Olin tänään Ampumaurheilukeskuksen informaatiotilaisuudessa. Hyvässä muistissa oli Osmo Soininvaaran blogi kaikki paitsi ampuminen on turhaa, jossa Soininvaara ryöpyttää koko ampumaurheilua turhana. Halusin kuitenkin itse käydä kuulemassa, mistä on kyse.

Ampumaurheilukeskus tulisi hyvin lähelle kotiani, noin kahden kilometrin päähän. Olin tästä syystä erityisen kiinnostunut radan turvallisuudesta, mahdollisista meluhaitoista sekä ympäristöhaitoista.
Turvallisuus

Radan turvallisuus tulisi olemaan todella hyvä. Radalta olisi käytännölliisesti katsoen mahdotonta ampua reunojen ulkopuolelle, koska se estettäisiin erilaisilla kateratkaisuilla.
Meluhaitat

Rata sijaitsisi lentomelualueella. Lentokoneet käyttävät yläpuolista ilmatilaa nousuissa, ja alueella on käytännöllisesti katsoen jatkuvaa lentomelua. Välittömässä läheisyydessä ei ole taloja, rata sijaitsisi laaksossa puiden ympäröimänä ja lisäksi sen ympärille rakennettaisiin meluaidat. Nykyisin radan alueelle ajaa 400-700 kuorma-autoa täydessä maalastissa päivittäin eikä tästä selvityksen mukaan ole ollut haittaa lähimmälle asutukselle. Tuskin siis myöskään ampumisesta.
Ympäristöhaitat

Ympäristöhaitat pystytään minimoimaan luotisiepparien ja erilaisten kaivojen avulla, jotka tulisivat keräämään raskasmetallit talteen. Luonnolle ei siis koituisi suurta haittaa tästä hankkeesta.

Olin tietenkin kiinnostunut myös talouskysymyksistä. Paljonko rata tulisi maksamaan, miten se rahoitettaisiin ja mitkä tulisivat olemaan radan käyttökustannukset? Vastaus oli, että rata tultaisiin rahoittamaan pääsääntöisesti Helsingin ja Espoon varoista Vantaan tarjotessa maa-alueen sen käyttöön. Kuopiossa rakennetun vastaavan radan kustannukset olivat noin 3,5 miljoonaa euroa. Helsingin kaupungin budjetissa on varattu mahdolliseen ampuratahankkeeseen n. 1,5 miljoonaa euroa. Kustannuksia voisi laskea kaavoittamalla alueen nopeasti ja käyttämällä jo paikalle tuotua maa-ainesta vallien rakentamiseen. Valmistuttuaan ampumaurheilukeskuksen käyttömaksut tulisivat ratamaksuista.

Omasta mielestäni pääkaupunkiseudun ampumaurheilijat tarvitsevat keskuksen. Kaupungit ovat rakentaneet uimahalleja, jäähalleja sekä erilaisia monitoimihalleja, mutta ampumaradoista n puutetta. Pääkaupunkiseudulla asuu arvioiden mukaan 40 000 harrastajaa. Heille pitäisi pystyä tarjoamaan mahdollisuus harrastaa ampumaurheilua, joka on harrastus siinä missä mikä tahansa muukin.