OY Hakunilan terveysasema AB

Hakunilan terveysasemaa puolustettiin kansalaisadressilla.

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa tehtiin merkittävä päätös Hakunilan terveysasemasta. Terveysaseman toiminta tullaan ulkoistamaan kilpailutuksen kautta yksityiselle yritykselle, vaikka suurin osa hakunilalaisista olisi halunnut terveysaseman säilyvän kunnan omana työnä.

Hakunilan terveysasema on ollut ongelmallinen terveysasema Vantaalla. Sinne on ollut vaikeata saada henkilökuntaa, mutta tätä ongelmaa ei voi ratkaista ulkoistamalla, vaan muuttamalla omia toimintoja – kehittämällä. Nyt kehitysvastuu Hakunilan terveysasemasta siirrettiin yksityiselle yritykselle kolmeksi vuodeksi. On hyvin oletettavaa, ettei tämä yksityinen yritys sitoudu kehittämiseen kovinkaan tarmokkaasti.

Hakunilan terveysasemat puitteet ovat paljastuneet suurimmaksi syyksi henkilökunnan saatavuuden kanssa. Hakunilan terveysasema sijaitsee Hakunilan ostarilla ja terveysaseman tilat eivät selvityksen mukaan ole lähellekään optimaaliset. Nämä heikentävät henkilökunnan saamista ja jaksamista. Tämän lisäksi Hakunila sijaitsee hieman sivussa pääkaupunkiseudulla ja sinne ei tule junaa. Junavarsien terveysasemat eivät ole kärsineet samanlaisista ongelmista.

Miten OY Yksityinen AB ratkaisee nämä perustavan laatuiset ongelmat? Kaupunki ei kuitenkaan ole tiloja remontoimassa eikä terveysasemaa olla siirtämässä. Junaa ja metroa saavat hakunilalaiset odottaa tuomiopäivään asti. Päätös oli siis hyvin periaatteellinen.

Jään mielenkiinnolla odottamaan minkälaisia tuloksia terveysaseman ulkoistus tuo. Peijaksen terveyskeskuspäivystyksen ulkoistus kuulemma toi säästöjä, mutta samaan aikaan potilaskäyntimäärät putosivat melkein 30% ja samalla ohjattiin enemmän potilaita erikoissairaanhoitoon. Näin voitiin vähentää henkilökuntaa 15 sairaanhoitajalla ja parilla lääkärillä. Kätevä ratkaisu! Kaupungin omana työnä samanlaisilla ratkaisuilla säästöjä olisi tullut huomattavasti enemmän, mutta onko terveyshoidossa kaikkein tärkeintä säästö vai ihmisten hoitaminen? Se on se tärkein kysymys.