Hallitus kurittaa naisia ja sairaita lakimuutoksella

Vuonna 2013 astui voimaan uusi vuosilomalaki, joka poisti karenssiajan vuosilomalla sairastumisesta. 1.4. tuohon lakiin tulee jälleen muutos, joka palauttaa karenssin. Samalla hallitus leikkaa myös äitiys- ja vanhempainvapaalla kertyviä lomia, joka kohdistaa pääsääntöisesti naisiin.

Vuosilomalain muutokset

Hallitus palauttaa seuraavan lomakauden alusta omavastuupäivät, karenssit, sairastumiseen vuosilomalla. Uuden lain mukaan kuusi ensimmäistä sairauspäivää vuodessa tulevat olemaan omavastuupäiviä, joiden osalta vuosiloma ei tule siirtymään.

Työntekijöillä on kuitenkin oikeus EU:n työaikadirektiivin 7:n artiklan mukaiseen neljän viikon lomaan. Omavastuupäiviä voi olla vain silloin, kun työntekijä on ansainnut vuosilomapäiviä enemmän kuin neljä viikkoa.

Yli neljän viikon vuosilomien kohdalla ei lomaa enää voi siirtää sairaustumisen kohdalla pois. Tämä siis tarkoittaa, että nämä lomapäivät kuluvat, vaikka työntekijä olisi sairastunut. Omavastuupäiviä ei kuitenkaan voi olla lomanmääräytymisvuotena enempää kuin kuusi.

Julkisella alalla tämä tarkoittaa sitä, että jo heti ensimmäisistä täysistä lomista aletaan syömään vuosilomapäiviä, jos niiden aikana sattuu sairastumaan. Näin ansaittua vuosilomaa jää pitämättä, mikä on selvä tulonsiirto suoraan työnantajalle.

Äitiys- ja vanhempainvapaa leikkaukset vuosiloman kertymiseen

Lapsiperheitä hallitus kurittaa 1.4. voimaan astuvalla muutoksella vuosilomalain 7§. Muutos tulee lyhentämään lomankertymistä äitiys- ja vanhempainvapaakaudella. Muutoksessa vuosilomaa kertyy enää enintään 182 päivältä äitiys- ja vanhempainvapaakaudella. Ennen muutosta kertymää tuli koko kausien ajalta.

Tämä muutos on kestämätön tasa-arvoisesta näkökulmasta. Vaikka lomankertyminen äitiys- ja vanhempainvapaakaudella ovat yhtä pitkät (156 päivää), niin edelleen vanhempainvapaata käyttävät äidit huomattavasti isejä enemmän.

Käytännössä muutos tulee leikkaamaan äideiltä 40% kertyvistä vuosilomasta. Erityisesti muutos tulee heikentämään yksinhuoltajaäitien jaksamista työssä sekä myös mahdollisuutta viettää vapaata lapsien kanssa.

On hämmentävää, että näin iso tasa-arvon vastainen muutos on mennyt läpi ilman suurempaa meteliä, vai olemmeko jo liian tottuneita SSS:n leikkauslistoihin?