Liveseuranta: Poliisi kiinniottaa Bostonin pommi-iskusta epäiltyjä

Juuri tulleiden tietojen mukaan poliisi on onnistunut pidättämään toisen Bostonin maratoonin pommi-iskuun syyllistyneistä. Yöllä kello yhden aikaan alkanut ampumisvälikohtaus MIT:n yliopistolla Bostonissa on nyt vahvasti linkitetty pommi-iskuihin. CNN:n mukaan toinen epäillystä on tulitaistelussa poliisin kanssa, mutta edelleen vapaalla. MIT:n yliopistolla on myös räjähtänyt pommeja, jotka silminnäköijöiden mukaan ovat haisseet vahvasti ruudille. Samankaltaisia ruutipommeja käytettiin myös maratoonin yhteydessä.

Mitä tiedossa nyt:

09:10 Obaman puhe White Housen Youtube-kanavalta:

08:40 Presidentti Obama on oikeiden kysymysten äärellä: “Useat kysymykset kaipaavat vastausta. Miksi tässä maassa kasvaneet nuoret miehet turvautuivat tällaiseen väkivaltaan? Miten he suunnittelivat iskut? Saivatko he apua? Obaman mukaan tapahtumat tulee tutkia perin pohjin, ilman hätiköintiä ja antaa lopulta asia tuomioistuinen ratkaistavaksi”. Loistavan kiihkotonta tekstiä Obamalta tässä vaikeassa tilanteessa.

08:28 Kuva nuoremman veljen pidätyksestä (ABCNews)
08:22 Tsetsenian presidentti on antanut oheisen lausunnon iskusta. Hänen mukaansa pahuuden juuret löytyvät Yhdysvalloista, missä veljekset ovat asuneet vuosien ajan:
“The events that took place in Boston are tragic. People have been killed as a result of a terrorist act. Earlier we expressed our condolences to the residents of the city and to the American people. Today, according to media reports, during an arrest attempt a certain Tsarnaev was killed. It would have made sense to arrest him and carry out an investigation, clarify all the circumstances and his degree of guilt. Evidently, the security services needed a result at any price in order to calm the populace.

Any attempts to link Chechnya and the Tsarnaevs, if indeed they are guilty, are futile. They grew up in the USA, their viewpoints and beliefs were formed there. You must look for the roots of [their] evil in America. Terrorism must be fought everywhere. We know this better than anyone. We wish all the victims a [speedy] recovery and share in Americans’ grief.” (Washington Post)
08:21 Poikien äiti ei usko, että pojat olivat syyllisiä. Hänen mukaansa pojat lavastettiin rikollisiksi. Valtava määrä todisteita kotipommeista tulitaisteluun poliisien kanssa puhuu vahvasti eri kieltä.
08:17 Bostonin poliisin twiitti kertoo poliisin mielialasta, kun epäilty jäi kiinni:”CAPTURED!!! The hunt is over. The search is done. The terror is over. And justice has won. Suspect in custody.” – (Boston PD)

07:58 Bostonin pommi-iskusta vapaalla ollut epäilty on otettu kiinni aamuyöstä Suomen aikaa. Mies jäi kiinni Bostonissa piileskellessään pressutetun veneen alla. Ensitietojen mukaan mies oli myös loukkaantunut taistelussa poliisia vastaan. Miehen tila on vakava, mutta vakaa. Poliisi ei ole vielä kuulustellut miestä.

19:15 Tehdään tähän kohtaan tilannepäivitys faktoista. 

Tänään aamulla Suomen aikaa poliisille joutui tulitaisteluun kahden henkilön kanssa, jotka olivat kaapanneet auton kuskeineen. Tulitaistelussa kuoli yksi potilas sekä toinen kaappareista. Myöhemmin selvisi, että toinen kaappareista kuoli lukuisiin luoteihin sekä itseräjäyttämäänsä räjähdevyöhön.

Henkilöt paljastuivat myöhemmin olevan vastuussa Bostonin pommi-iskusta. Tsetseenitaustaiset veljekset  Tamerlan Tzarnaev ja vielä vapaalla oleva Dzhokhar A. Tsarnaev ovat molemmat muslimeja. Veljesten sosiaalisen median sivuilta löytyy kytköksiä islamistisiin järjestöihin sekä videoihin. 

Dzhokhar Tsarnaev on edelleen vapaana, oletettavasti Bostonissa. Poliisit ovat tuntikausia eristäneet Bostonista 20 korttelin kokoisen alueen. Koko Bostonin alueella ihmisiä kuitenkin kehoitetaan pysymään kotona ja olemaan avamaatta ovea kuin viranomaisille. Koko Bostonin julkinen liikenne on edelleen pysäytetty, taksiliikenne toisaalta on auki.

Veljesten eno asuu myös Yhdysvalloissa ja hän on täysin tuominnut pommi-iskut. Hän toivoo, että Dzhokhar antautuisi elävänä ja pyytäisi anteeksiantoa uhreilta. Veljekset ovat asuneet vuosia Yhdysvalloissa ja Dzokhar oli toisen vuoden lääketieteen opiskelija sekä painijoukkueen kapteeni.

Bostonin alueen koulut ja eristetyt alueen kaupat pidetään kiinni. Lentoliikenteessä on raportoitu viivästyksiä, koska ihmisten on vaikeata päästä työpaikalle. 

Seuraava raportti tulee koskemaan epäillyn kiinniottamista, ellei jotain raflaavaa tapahdu. 

17:21 Alkaa radioliikenne kuolemaan ja myös twiitit. Kaupunki on lukossa. Tähän väliin pidempi ruokatauko ja katsotaan myöhemmin onko jotain tapahtunut. Haluaisin kiitellä kommentoijia, jotka välittivät omaa tietoa, Marko Laitista joka nakkeli tietoja FB:n kautta ja monia twiittajia joita seurasin. Tätä on nykyaikainen tiedonvälitys, mahtavaa!
17:20 Boston Bruinsin huominen peli peruttu.
17:11 Kehoitus pysyä sisällä on laajennettu koskemaan koko Bostonia. Tämä todennäköisesti tarkoittaa sitä, etteivät poliisit ole varmoja onko epäilty enää saartorenkaan sisäpuolella.

16:57 Bostonin sairaalat suljettu. Sairaalasta ei kotiuteta potilaita ja uusia potilaita ei oteta vastaan elleivät saavu ambulanssila (Boston Globe
16:53 Boston Globe on julkaissut kuvan kuolleesta poliisista Sean Collierista, 26. (kuva)
16:41 Lisää kuvia suljetusta kaupungista (kuva)
16:40 Hyvä aikakartta siihen, mitä tähän mennessä on tapahtunut kaupungissa (Boston Globe)
16:38 Kuva SWAT-Tiimistä piirittämässä taloa (kuva)
16:35 Bostonin poliisi julkaisee tuoreen kuvan karkuteillä olevasta epäillystä (Boston PD)
16:34 Laitoin loppuun linkkilistan eri televisiokanavista, joista voi seurata livenä tapahtumaa
16:26 Ustreamista löytyy vaihtoehtoinen lähetys poliisiradion kuunteluun (Ustream)
16:19 Yli 155 000 ihmistä riitti kaatamaan poliisiradion nettilähetyksen. En ihmettele.
16:18 Elossa oleva epäilty toimi Cambridgen painijoukkueen kapteenina.
16:15 AP haastatteli epäiltyjen isää (AP)
16:14 Vapaalla oleva epäilty on toisen vuoden lääketieteen opiskelija. (AP)

15:52 AP on toistaiseksi tehnyt parhaimman kirjoituksen epäiltyjen taustoista. Suosittelen. (AP)
15:44 Poliisi piirittää taloa, jossa epäilty mahdollisesti on. Paikalle on tuota myös K9-koiraryhmiä. Tämän lisäksi paikalla on SWAT-tiimi sekä pomminpurkuryhmä. 
15:40 Poliisiradiossa haukutaan toimittajia, jotka yrittävät pysyä poliisien sekä SWAT-tiimien mukana suljetussa kaupungissa.
15:38 Poliisilla iso operaatio menossa. Mukana myös sotilaspoliiseja sekä SWAT-tiimi. Ei tietoa onko epäilty varmasti nähty kohteessa.
15:24 Valokuvagalleria kuolleesta epäillystä harjoittelemassa nyrkkeilyä. “Will box for passport” (galleria)
15:22 Poliisi vahvistaa, että kuolleella epäilyllä oli ympärillään räjähdevyö. Tästä syystä epäiltyä lähestyttäessä pitää käyttää äärimmäistä varovaisuutta.
15:17 Bostonin poliisi pysäyttää koko kaupungin taksiliikenteen (Boston PD)
15:14 Mitä “Shelter in place” tarkoittaa? Katso Yhdysvaltojen Punaisen ristin ohjeet englanniksi (Red Cross)
15:07 Richard Donahue on ampumavälikohtauksessa loukkaantunut poliisi, joka on parhaillaan leikkauksessa sairaalassa. Donahue on 33-vuotias perheellinen yhden lapsen isä.
15:05 Kuollutta epäiltyä oli ammuttu useita kertoja. Tämän lisäksi hänellä oli vammoja räjähdyksestä.

15:01 Tiedotustilaisuudessa kuvernööri sekä poliisipäällikkö pyytää apua kansalaisilta, jotta he noudattaisivat viranomaiskehoituksia. Molemmat kehoittavat ihmisiä alueella pysymään sisällä. Etsitty on edelleen vapaalla ja poliisi kertoo, että he edistyvät kokoajan etsinnöissään. Kiinniottoon saattaa kuitenkin mennä vielä tunteja, joten kaikilta odotetaan kärsivällisyyttä. Ihimisiä on kehoitettu koko Bostonissa “shelter in place”, eli tekemään omaan kotiinsa turvahuoneen.
14:58 Molemmat epäillyt ovat tsetseenitaustaisia, mutta ovat saaneet vuonna 2007 yhdysvaltojen kansalaisuuden. Kuolleen veljen nimi on Tamerlan Tzarnaev ja vielä vapaalla olevan nimi on Dzhokhar A. Tsarnaev. Dzhokhar on vasta 19-vuotias.
14:53 Poliisiradiosta huomaa hyvin, miten varovaisia poliisit ovat. Jokaista epäilyttävää laukkua, laatikkoa jne. epäillään pommiksi. Pommeja on kuitenkin löytynyt kaupungilta jo kaksi.
14:46 CNN:n mukaan molemmat tekijät ovat muslimeja
14:38 Poliisi on jälleen kiinniottanut ihmisen. Ei tietoa onko hän epäilty.
14:36 Kuollut epäilty esiintyi Youtube videolle vuonna 2011 (Youtube)
14:27 Vapaalla oleva epäilty opiskeli stipendin turvin. Tämän tiedon perusteella epäilty on ollut Yhdysvalloissa vähintää vuodesta 2011 asti (linkki)
14:25 Ampumavälikohtauksessa kuollut poliisi on Sean Collier. 
14:22 Vapaana olevan epäillyn venäläisen facebookin sivu (vk.com)
14:17 Charlesgaten lähellä tehdään kontrolloitu räjäytys.
14:03 Silminnäkijän kuvaa yöllä tapahtuneesta ampumavälikohtauksesta, jossa yhden poliisin lisäksi kuoli toinen epäillyistä (linkki)
14:02 Boston Globe sanoo liittovaltion poliisin (federal police) vahvistaneen tiedon tsetseeniveljeksistä (Boston Globe)
14:00 Toistaiseksi ei vahvistusta viranomaisilta pitääkö tietö tsetseeneistä paikkansa.
13:55 Taksissa olleet henkilöt eivät olleet epäiltyjä.
13:53 CNN väittää, että kuollut epäilty on hänen veljensä. 
13:49 AP väittää, että vielä vapaalla oleva epäilty on venäläinen 19-vuotias mies, joka on asunut Yhdysvalloissa alle vuoden. Mies on AP:n mukaan kotoisin tsetseniasta. (AP)

13:44 Kansalliskaarti saapuu auttamaan saartorenkaan kiinnipitämisessä. Yli 20 HMMWV(Humvee) ajoneuvoa saapunut paikalle
13:39 Poliisi on pysäyttänyt taksin, josta on kiinniotettu kaksi miestä (ei kolme, kuten aikaisemmin väitettiin). Poliisin pommiryhmä on tutkimassa taksia. Ei tietoa onko toinen kiinniotetuista epäilty.
13:29 Poliisilla on kiinniotettuna henkilö. Paikalle ollaan viemässä valokuvia, jotta voidaan varmistaa onko kyseessä epäilty (poliisiradio)
13:20 Kiinniotettuja on kolme. Kiinniottaneet poliisit eivät ole varmoja, onko yksi pidätetyistä epäilty.
13:19 Kiinniottaneen yksikön poliisit pyytävät paikalle pommiryhmää
13:17 Poliisiradiosta: EPÄILTY ON KIINNIOTETTU

13:14 Kaikki alueen koulut sekä liikkeet pidetään suljettuna. Poliisi kehottaa ihmisiä pysymään sisällä. Moottoriajoneuvoilla liikkuminen on kiellettyä. (Boston PD)
13:01 Harvardin yliopisto suljettu turvallisuussyistä (Harvard emergency)
12:58 Poliisi suorittamassa vuoronvaihtoja useilla tarkastuspisteillä. Poliiseja kehoitettiin odottamaan seuraavaa vuoroa ennen poistumista paikalta. Uusi vuoro on ottanut käyttöön myös vähemmän tappavat haulikot (suora käännös poliisiradiosta, Less Lethal Shotgun) (Poliisiardio)
12:51 Poliisi kieltää ajoneuvoliikenteen piiritysrenkaan sisällä (Boston PD)
12:49 Poliisi kehoittaa ihmisiä piiritysrenkaan sisällä pysymään kotona aamusta huolimatta. 
12:44 Poliiseja, jotka ovat siirtymässä Dexterin alueelle kehoitetaan olemaan käyttämättä poliisiradiota.
12:40 Viranomaiset päättävät sulkea kaiken julkisen liikenteen (Boston Globe)
12:34 Sairaalalähteen mukaan ensimmäinen pidätetty kuoli useisiin vammoihin.
12:32 Aamu valkenemassa Bostonissa. MIT:n kaikki luennot peruttu tänään sekä Arsenal streetin kaupat pidetään suljettuina. Toinen epäilty edelleen kateissa.
12:30 Asukkaita evakuoidaan renkaan sisäpuolella olevasta korttelissa, minne on epäilty kätketty pommeja. Evakot viedään läheiseen kouluun.
12:29 Vaihdatutin kesärenkaat alle, pahoittelut siitä, mutta oli varattu aika!
11:58 Poliiseja muistutetaan nyt toistuvasti radiossa olemaan varovaisia, jos lähestyvät epäiltyä, mahdollisen pommivyön varalta.
11:57 Pommikoiria pyydetty paikalle 540 Memorial Drive
11:52 Poliisiradion mukaan tapahtumien aikana on kuollut yksi poliisi ja kolme loukkaantunut
11:48 Live-kuvaa lehdistön kokoontumisajoista (linkki)
11:40 Poliisi pyytää kaikki piiritysrenkaan sisäpuolella olevia ihmisiä varautumaan mahdolliseen räjähdykseen sulkemalla kaikki sälekaihtimet ja verhot.

11:38 Poliisi varoittaa vapaana olevan epäillyn mahdollisesta räjähdevyöstä kaikkia kiinniotossa olevia (Poliisiradio)
11:37 Vahvistamattoman tiedon mukaan ensimmäinen epäilty kuoli räjäytettyään räjähdevyön ympärillään.
11:34 Epäilty mahdollisesti havaittu (Poliisiradio)
11:26 Poliisikomissaario Davis vahvistaa, että kuolutta epäiltyä epäiltiin pommi-iskusta. Hänen mukaansa on vahvoja näytteitä, että hän oli terroristi (Boston Globe)
11:20 Bostonin poliisi vahvistaa toinen epäilty on kuollut (Boston PD)

11:15 Myös FBI on paikalla kiinniottamassa toista epäiltyä (Boston Globe)
11:11 Bostonin poliisi julkaisi kuvan miehestä, ketä he etsivät juuri nyt (Kuva)
11:09 Poliisi epäilee toisen epäillyn laukaisseen liiketunnistimen, paikalla paljon poliiseja.
11:08 Poliisi on löytänyt lisää mahdollisia räjähteitä kaupungilta.
11:06 Myös Boston News vahvistaisi huhuja, että toinen epäillyistä on kuollut (Boston News)
11:04 Tapahtumapaikkojen läheinen parkkipaikka on muuttunut sateellittilautasmaaksi (kuva)
10:59 Livekartta tapahtumista (Google Maps)
10:57 Poliisi loukkaantunut ampumavälikohtauksessa (Boston Globe)
10:56 Poliisi suorittaa kontrolloidun räjäytyksen Dexterin ja Laurentin kulmassa (Twitter)
10:54 Poliisi jatkaa ovelta ovelle etsintöjä alueella (
Twitter)
10:50 Paikallinen tv-kanava WCVB väittää pidätetyn kuolleen tulitaistelussa poliisin kanssa (wcvb)

10:47 Poliisilla on 20 korttelin kokoinen alue, jonka sisällä uskovat toisen epäillyn olevan. FBI seuraa tilannetta.
10:46 Poliisi pyytää Watertownin alueella asuvia pysymään sisällä ja olemaan avaamatta ovia ellei poliisi erikseen käske.
10:42 MIT:n alueen matkapuhelinverkko on suljettu alueelta löydettyjen räjähteiden johdosta.
10:35 Poliisi on pidättänyt toisen epäillyn ja toinen on vapaalla (Boston Globe, CNN)

Tilannetta voi seurata twitterissä #boston tai kuuntelemalla poliisiradiota.

Katso livenä: