Potilastietojärjestelmät vievät runsaasti hoitajien aikaa

Potilasturvallisuus ja standardit osottautuivat jälleen hyväksi tekosyiksi pidentyneeseen kirjausaikaan, kun Espoon kaupungin käyttämä potilastietojärjestelmä Effica sai uuden päivityksen. Effica-potilaistietojärjestelmän uusi päivitys tulee voimaan tämän kuun lopussa ja päivitys lähestyy valtion KanTa-hankkeen asettamia standardeja. 

Omasta mielestäni standardit eivät voi selittää pidentynyttä kirjaamisaikaa. Se on vain hyvä selkä, minkä taakse juosta. Koulutuksessa toki vedettiin esiin myös potilasturvallisuuskortti, mikä erityisesti korostaa kirjaamista potilasturvallisuuden välineenä. Ei niinkään läsnäoloa potilaan luona potilasturvallisuuden välineenä.

Korostin itse omassa kysymyksessäni nopeutta ja helppokäyttöisyyttä, jotka ovat mielestäni ne kaksi avaintekijä potilastietojärjestelmien kanssa. Nopeus, jotta aikaa menisi mahdollisimman vähän kirjaamiseen ja helppokäyttöisyys, koska hoitajissa on niin monenlaisia tietokoneosaajia. Nyt tuleva päivitys ei tuo kumpaakaan. Näyttäisi siltä, että uuden päivityksen kautta on tulossa jopa triplakirjaaminen tiettyjen asioiden kohdalla. Sama tieto siis kirjoitettaisiin kolmeen kertaan saman potilaan tietoihin, koska tieto ei kopioidu suoraan paikasta A, paikkaan B ja sieltä paikkaan C. Järjetöntä.

Tein nopean laskennan potilaskirjaamisen nopeuden tärkeydestä. Mikäli 40 paikkaisella osastolla potilaskirjaamiseen käytetty aika lisääntyy minuutilla per potilas. Tarkoittaa tämä 40 minuuttia per kirjaus. Kirjauksia potilaasta tehdään joka vuorokausi vähintään kolme – kerran vuorossa. Näin saadaan 120 ylimääräistä minuuttia kulutettua vuorokaudessa. Vuodessa tämä tekee 0,35 henkilötyövuotta. Mikäli sairaalassa on kuusi osastoa (keskisuuri sairaala), niin vuodessa saamme “kulutettua” 2,1 henkilötyövuotta pelkkään lisääntyneeseen kirjaamiseen. Tähän toki lisätään jo ennestään kirjaamiseen käytetty aika. En edes uskalla laskea tätä valtakunnallisella tasolla.

Omasta mielestäni potilasturvallisuus paranee, mikäli hoitajilla on enemmän aikaa olla potilaiden kanssa – ei potilastietojärjestelmien kanssa. Minua myös pelottaa, että mitä seuraava päivitys tuo tullessaan, kun Effica siirtyy käyttämään täydellisesti KanTa-hankkeen standardia.