SM-Liiga ajautui syvään kriisitilaan

Suomen suosituin urheilulaji, jääkiekko, on ajautunut pysyvään kriisitilaan. Ensimmäiset merkit veneen pahasta heilumisesta havaittiin jo vuosi sitten, kun Jääkiekkoliitto joutui illasta toiseen perustelemaan törkeän hintaisia lippuja MM-kisoihin. Viestintä petti silloin pahasti ja lopussa tulleet pienet myönnytykset aiheuttivat vain tragikoomisia naurunpurskahduksia.

Kriisi syveni vakavalle asteelle viime syksynä, kun surullisen kuuluisassa European Trophy -pelissä kävi miten kävi. Puuttumatta nyt tähän otteluun mitenkään, niin SM-Liigan ja Jääkiekkoliiton toiminta ottelun jälkipyykinpesussa on varmasti yksi historian huonoimmin hoidetuista. Koska Jääkiekkoliitto ja SM-Liiga olivat kyvyttömiä toimimaan itse puuttui yhteiskunta tilanteeseen ja vei liigaa kuin pässiä teuraalle. Liiga joutui reagoimaan voimakkaasti ulkoapäin tulevaan paineeseen. Reagointi muutti jo silloin liigan tuomaritoimintaa.

Viime viikolla SM-Liigan viimeisetkin uskottavuuden rippeet onnistuttiin vetämään suoraan viemäriin, kun jokeripakki Nordlund taklasi Peltosta. Puuttumatta nyt siihen oliko taklaus puhdas vai ei, niin liiga onnistui munaamaan viestintänsä aivan totaalisesti. Ensin haukuttiin sponsorit, sen jälkeen annettiin yksi tuomio, joka vedettiin nopeasti pois. Tämän jälkeen tuomio vietiin SM-Liigan hallituksen eteen, jonka koostumuksesta ei montaa jääkiekkotaustaista ole. Tässä pöydässä päätettiin vetää yksi jääkiekon historian erikoisimmista tuomioista, koska jälleen ulkoapäin tullut paine kasvoi liian suureksi. Liiga ei siis itse pystynyt hoitamaan asioitaan, vaan joutui pakon edessä nöyrtymään “yhteiskunnan” paineen edessä.

Sijaiskärsijöiksi SM-Liiga on nyt viime aikoina onnistunut löytämään usean pelaajan. Viime kierroksella kaksi pelaajaa lähti suihkuun erittäin kevyesti. Koska SM-Liiga on kyvytön itse hallitsemaan enää omaa liigaansa, niin se kostaa tilanteen syyttömille pelaajille. Toisaalta SM-Liiga on myös onnistunut löytämään toisen syyn loukkaantumisille, ns. betonikaukalot. Nyt SM-Liiga haluaa vaihdattaa kaikki betonikaukalot turvakaukauloihin. Liiga ei todellakaan itse ole valmis sijoittamaan tähän operaatioon latin latia, vaan on ulkoistamassa kaikki kustannukset suoraan yhteiskunnalle. On erikoista, että kuntien tai valtion pitäisi tukea monille sadoilla tuhansilla osakeyhtiöitä, jotta nämä voisivat jatkossa pelata ottelunsa turvakaukaloissa. 

Viimeisimmissä paimenkirjeissä SM-Liiga on myös osoittanut täysin oman ylimielisyytensä suomalaisessa urheilukentässä. Vikaa ei ole missään kohtaa löydetty omasta päästä, vaan syyllisinä ovat olleet pelaajat, kunnat, sponsorit tai koko yhteiskunta. Oma toiminta on ollut Suomen parasta. 

Tämä kausi on jo menetetty, mutta ensi kaudelle liiga voi pestä kasvonsa. Se voi aloittaa tyhjältä pöydältä tai jatkaa nykyisenlaista perseilyä, mistä varmasti jääkiekkoa hienommat lajit, kuten koripallo tulevat kiittämään.