Kättelystä “klikkailuun”

Kättely on vanha tapa. Ensimmäiset historialliset todisteet ovat löytyneet yli 2500 vuoden takaa kreikkalaisen sotilaan muistolaatalta. Kättely on alunperin ollut lupaus siitä, ettei kanna mukanaan asetta, jolloin vastapuoli voi rauhassa keskittyä keskusteluun. Yleisesti kättelyä pidetään länsimaissa hyvänä tapana tervehtiä, lisäksi erilaisten sopimusten sinetiksi on ollut tapana paiskata kättä. 

Itse terveydenhuollon ammattilaisena unohdan välillä kätellä. Tämä johtuu terveydenhuollossa olevasta hyvästä tavasta jättää kättelemättä ihmisiä, koska se on yksi suurimmista tartuntareiteistä hengitystieinfektioiden ja vatsatautien kohdalla. Joskus ihmiset hämmentyvät, kun en vain ymmärrä kätellä tervehdykseksi tai lähtiessäni tilaisuuksista.

Kättely voitaisiinkin korvata ns. klikkailulla, jota nuoret paljon harrastavat. Klikkailu oli terminä minulle ihan uusi, mutta se on sanana ensimmäinen yritys tuottaa finglish-käännös ns. bro fististä tai fist bumpista. Klikkailussa ihmiset tervehtivät toisiaan lyömällä toista kevyesti nyrkkiin.

Klikkailun kautta voitaisiin selvästi vähentää eri infektioiden levittämistä. Samalla kuitenkin säilytettäisiin kosketuksen merkitys.

Klikkailu on ulkomailla selvästi yleisempää. Sitä ovat esimerkiksi käyttäneet Barack Obama vaimonsa kanssa sekä Usain Bolt viime olympialaisissa: