Apotin äänekkäät hautajaiset

Espoon kaupunginhallitus teki eilen viisaan päätöksen perääntyessään törkeän kalliista Apotti-hankkeesta. Vaikka Espoo on nyt irtautumassa itse järjettömästä projektista voi se kuitenkin joutua itse maksumieheksi, jos HUS muiden kuntien kanssa jatkaa projektia.

Päätös oli odotettava Espoolta, joka on panostanut viime vuosina omiin potilastietojärjestelmiin. Espoo käyttää vuodessa noin kaksi miljoonaa euroa potilastietojärjestelmänsä ylläpitämiseen, kun taas hieman pienempi naapurikunta Vantaa neljä miljoonaa euroa nopeasti vanhentuvaan järjestelmäänsä. Apotti-hankkeen kautta tuleva uusi potilastietojärjestelmä tulisi todennäköisesti vuosikustannuksiltaan kalliimaksi kuin Espoon nykyinen järjestelmä, jolloin Espoo ei hyödy mitenkään uudesta järjestelmästä. Vantaa taas hyötyisi Apotista, jonka takia ajavat sitä kuin käärmettä pyssyyn. 

Espoolle voi kuitenkin langeta piilomaksajan rooli Apotti-projektista, koska Espoo ostaa kaiken erikoissairaanhoidon Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä. Jos HUS jatkaa satojen miljoonien eurojen projektia yhdessä muiden kuntien kanssa lankeaa tästä lasku myös Espoon käsiin kohonneina erikoissairaanhoidon maksuina, joilla kompensoidaan satojen miljoonien törsäystä potilastietojärjestelmään.

Pallo on nyt käytännössä Vantaan käsissä. Mikäli myös Vantaa päättää jäädä seuraavalla juna-asemalla pois kyydistä, jatkaa Apotti kohti hiljaisia hautajaisia. Tappioksi kuitataan vain ne muutamat miljoonat eurot, joita jo nyt on käytetty erilaisiin kokouksiin sekä hukattuina työtunteina Apotin omalla toimistolla. Samaan aikaan eri tietojärjestelmäyhtiöt lyövät viimeiset laskut pöytään konsulttipalkkioina, missä he suosittelivat omia tietojärjestelmiään parhaimmaksi vaihtoehdoksi. 

Muut kaupungit saisivat ottaa mallia Espoosta, joka on toiminut asiassa vastuullisesti. He aikovat jatkossa kehittää omaa järjestelmää moduuleina, jolloin koko tietojärjestelmää ei tarvitse sitoa yhteen toimittajaan, joka voi “tarjouskilpailun” voitettuaan lyödä tiskiin satojen miljoonien eurojen laskun tuotteesta, jota ei todennäköisesti saada kerralla valmiiksi. Tämän jälkeen kaikki päivitykset sekä ylläpito jouduttaisiin ostamaan tältä samalta palveluntarjoajalta. Kaikki tietävät, miten kalliiksi tällainen projekti lopulta tulee.