Paljon melua tyhjästä – Tuntematon Sotilas

Tuntematon sotilas on tänään herättänyt paljon meteliä sosiaalisessa mediassa. Uuden Suomen uutisen mukaan elokuvan esittäminen perinteiseen aikaan kello 14 on jatkossa laitonta tänä vuonna muuttuneiden ikärajasäädösten mukaan. Jostain syystä tästä on tehty suora johtopäätös, että Vihervasemmistokukkahattutätiporukka haluaa kieltää koko rainan. Asiahan ei näin ole.

Minulle itsenäisyys on muutakin kuin 70 vuotta sitten sodittu suuri sota. Sodalla oli kieltämättä suuri vaikutus itsenäisyytemme säilyttämiseen, mutta miten löyhästi todellisuuteen perustuva romantisoitu raina vastaa oikeata sotaa tai veteraanien muistamista on minulle suuri arvoitus.

Tuntemattoman sotilaan esittäminen kello 14 alkaen on joidenkin mielestä perinne joulupuuron ja juhannuskokon rinnalla. Tätä perinnettä voidaan ihan hyvin siirtää muutamalla tunnilla eteenpäin, jolloin myös ikärajojen noudattaminen toteutuu. Myös nykyisellä digitalisoidulla aikakaudella voin vain ihmetellä, mikseivät elokuvan perään öyhöttäjät laita DVD:tä pyörimään tasan kello 14, jos kellonajalla on heille niin suuri merkitys. Samalla voin vain kysyä, miksi elokuva pitää näyttää joka vuosi uudelleen ja uudelleen.

Kaikesta huolimatta toivotan teille jokaiselle oikein hyvää itsenäisyyspäivää. Sotaveteraaneja voi muistaa ja tukea suoraan sotaveteraani keräyksen kautta.