Arabikevät on vaihtunut masentavaan syksyyn

Keskustelin syksyllä pitkään egyptiläisen naistoimittajan kanssa matkallani Koreassa. Keskustelu kääntyi nopeasti varsinaisesta tapahtumasta keskusteluun Egyptistä nyt. Naistoimittajan mukaan Egypti on muslimiveljeskunnan hallinnan alla ottanut mittavia askeleita taaksepäin ihmisoikeuksissa, sananvapaudessa, oikeastaan kaikessa mikä liittyy yhteiskuntaan. 

Arabikevät nostatti Egyptissä toivon uudesta huomisesta. Arabikevään jälkeinen syksy on kuitenkin heittänyt todellisuuden egyptiläisten silmille ja monet ovat valmiita nousemaan uudestaan barrikaadeille hallintoa vastaan. Vallanjako on Egyptissä uuden hallituksen alla mennyt täysin epädemokraattiseen suuntaan hänen mukaansa. Nykyään hallituksen päätökset pitää alistaa papiston päätettäväksi. Tämä on täysin käsittämätön ajatus näin suomalaisen demokratian silmin. 

Muslimiveljeskunnan valta näkyy myös tämänpäivisissä kuolemantuomiossa, joita egyptiläinen tuomioistuin langetti Islamia rienaavan videon tekijöille ja levittäjille. Vaikka mielestäni sananvapauteen kuuluu toisten kunnioittaminen sekä vastuu sanoistaan, niin en missään mielessä voisi tuomita videon tekijöitä mihinkään rangaistukseen. Rangaistukset, kuten sanoin, ovat allekirjoitus Egyptin nykyisestä tilasta, missä valta on annettu pois demokraattisilta instituutioilta papistolle. 

Arabikevään pitkät juhlat ovat vaihtuneet Arabisyksyn krapulaan. Uskaltaako kansa nousta uudelleen kapinaan nykyisiä johtajiaan vastaan vai tyytyykö se tilanteeseen, missä valta on täysin katoamassa heidän käsistään.