Mitä haluamme jättää lapsillemme?

Suomen historian pahin ympäristökatastrofi on käynnissä Talvivaarassa. Valitettavasti tilanteelle ei enää voi tehdä mitään, kuten vanha sananlasku sanoo:”On turha rypistellä, kun paskat on jo housussa”. Tässä tapauksessa läheisessä luonnossa. Nyt tehtäväksi jää pelastaa se, mitä on pelastettavissa.

Talvivaaran on oltava opetus Suomelle, ettei vastaavaa tuhoa pääse kaivoskiihkossa toistumaan. Presidentti Niinistö toivoi kaivoksista Suomeen uutta Nokiaa. Nokia ei onnistunut Suomessa tuhoamaan kuin kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Lepakon. Talvivaara on huomattavasti lyhyemmässä ajassa aiheuttanut korvaamattomat tuhot Kainuun arvokkaalle luonnolle.

Tärkein kysymys tulevaisuudessa tulee olla:”Mitä haluamme jättää lapsillemme?” Valitettavasti tämä kysymys ei sovi nykyaikaan, missä kaikkein tärkeintä on tehdä pikaisia voittoja välittämättä ympäristöstä tai muista ihmisistä.

Talvivaaraa vastaan osoitettiin tänään mieltä lukuisilla paikkakunnilla. Eri toreille keräännyttiin laulamaan Kainuun maakuntalaulua – Nälkämään laulua. Valitettavasti en itse päässyt paikalle, mutta tässä on oma kontribuutioni: