Teemun teesit kuntavaaleihin

Kuntavaalit, jotka ovat kuntalaisten tärkeimmät vaalit, ovat aivan kulman takana. Olen itse asettumassa ehdolle Vantaalla Vasemmistoliiton riveissä seuraavilla teemoilla:

1) Periaatteellinen yksityistäminen on lopetettava

Porvarivetoinen Vantaa on päättänyt “säästösyistä” ulkoistaa terveysasemiaan sekä kaikki palvelutalot. Hakunilan kohdalla Attendo sai jo Vantaalta 40 000 euron sakot toiminnastaan, ja hoitajat ovatkin kertoneet ettei kaikki ole mennyt kuin Strömssössä. Samoin Peijaksen päivystyksen ulkoistus on ollut todella kannattavaa Attendolla, mutta todella kallis paukku vantaalaislle. Kustannukset per käynti kohosivat merkittävästi Peijaksen päivystyksen ulkoistuksen yhteydessä (lue blogi tästä). 

Kunnan on syytä pitää kriittisimmät toimet omana työnään. Kenenkään hyvinvointia ja terveyttä ei pitäisi kilpailuttaa OY Yksityinen AB:lle, jonka ainoana tehtävänä on tuottaa voittoa sijoittajille. Attendon kohdalla Suomi ei muutenkaan hyödy yrityksestä, kun verorahat karkaavat suoraan ulkomaille.

2) Koti kuuluu kaikille

Koti kuuluu kaikille teema on huomattavasti syvempi kuin ulkoistamisen sekä yksityistämisen estäminen. Vantaa on yksi Suomen kasvavimmista kunnista, mutta vain marginaalinen osa rakentuvista taloista rakennetaan vuokrataloiksi. Vuokratalojen puute johtaa kohonneisiin vuokriin kysynnän ylittäessä moninkertaisesti tarjonnan. Vuokratalot ovat monille matalapalkka-aloilla työskenteleville, opiskelijoille tai esimerkiksi luottotietonsa menettäneille ainoa mahdollinen vaihtoehto. 

Koti kuuluu myös vanhuksille. Tästä syystä Vantaan olisi entistä enemmän satsattava vanhusten kotona jaksamiseen tukemalla omaishoitoa sekä parantamalla kunnallista kotihoitoa. Kotisairaalan laajentaminen on myös hyvä keino parantaa kotona pärjäämistä. Myös nyt karsittava vanhusten päivähoito on ollut monille vanhuksille mahdollisuus tavata toisia vanhuksia sekä samalla tarkastuttaa omaa terveyttään. Vanhusten päivähoidosta vähentäminen uhkaa tuoda Vantaalle kovemman laskun tulevaisuudessa kuin nyt käteen jäävät väliaikaiset säästöt.

3) Pelitalo myös Vantaalle

Helsingissä toimiva pelitalo on avoin nuorisotila, jossa nuorisotyötä on viety eteenpäin 80-luvulta. Pelitalolla nuorisotyötä tehdään tietokonepelien sekä tietokoneharrastuksen kautta. Monet ovat väittäneet, että nuoret vain pelaavat eikä siellä mitään oikeata nuorisotyötä tapahdu, mutta kun katsoo pelitalon toimintaa, niin tilanne on ihan päinvastainen.

Pelitalolle on luotu hyvät verkostot pelinkehittäjien kanssa, jotka käyvät opettamassa nuorille pelintekemistä erilaisissa kerhoissa sekä kesäleireillä. Monet pelivalmistajat lähettävät beta-vaiheessa olevia pelejään nuorille testattavaksi. Pelitalolla tutustutaan myös pelikulttuurin ympärillä oleviin asioihin, kuten selostamiseen, uutistoimintaan, televisiotuotantoon jne.

Pelitalo osallistuu myös aktiivisesti erilaisiin valtion, yliopistojen sekä kaupungin projekteihin. 

Pelitalo on askel tuoda nuorisotalot kohti 2010-lukua, kun monet nyt toimivat edelleen samoista lähtökohdista kuin 80-luvulla. Ajat ovat muuttuneet, kuten myös nuorten harrastukset. Harrastusten kautta nuoriin on mahdollista saada parempi kontakti.

Näillä kolmella teemalla olen lähdössä liikkeelle. 

PS. Otsikossa käytetään tarkoituksella sanaa kuntavaalit, vaikka virallisesti vaalit ovatkin kunnallisvaalit. Kuntavaalit ovat mielestäni kuvaavampi sana sekä huomattavasti napakampi.