Kuka bailouttaisi Vantaan?

Vantaan kaupungin velka on lähestymässä hurjaa miljardin euron rajapyykkiä. Jo nykyisin kaupunki on 4000 euroa velkaa per asukas aina vauvasta vaariin asti. Tämä summa on kasvamassa muutaman vuoden sisään 6 400 euroon. Vantaalla on aloitettu suunnitelmat rajuista säästöistä. 

Olen itse Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnassa Vasemmistoliiton edustajana. Lautakunnalta on otettu pois mahdollisuus puuttua säästösuunnitelmaan. Me saimmekin vain tiedoksi tulevia säästöjä, jotka on myös luettavissa Vantaan kaupungin sivuilta. 

 

Säästösuunnitelmassa on erittäin mielenkiintoisia sanoja sosiaali-ja terveyssektorilla. Esimerkiksi terveyssektoriin osuva “Asiakasmäärän kasvun pysäyttäminen”. Joka käytännössä kasvavassa kaupungissa tulee tarkoittamaan palvelujen supistamista sekä kritterien tiukentamista kautta linjan. Ihmisiä pyritään ohjaamaan yksityisten palvelujen käyttäjäksi leikkaamalla esimerkiksi 3000 lääkärikäyntiä vuodessa. Keinoiksi tähän on valittu esimerkiksi palvelusetelimalli, mistä olen itse kirjoittanut jo aikaisemmin blogiini ( http://hiilinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21211-palveluseteli-vapaus-valita-vai-vapaus-maksaa-enemman ). Palvelusetelien lisäksi keinoiksi on valittu käänteiset kilpailutukset, tilojen kumppanuudet ja palvelujen sekajärjestäminen yksityisen sektorin kanssa.

 

Yksityistämisboomi yltää myös erikoissairaanhoitoon asti, mistä on tullut Vantaan kuriton lapsi. Toki ESH:n kulut verrattuna sosterin kuluihin ovat huimat, mutta sillä rahalla saadaan myös monessa asiassa jopa maailman johtavaa palvelua. Nyt olisi ideana etsiä, mitkä osat ESH:sta voitaisiin kilpailuttaa yksityisille firmoille. Kun samaan aikaan yksityiset firmat tulevaisuudessa säästösunnitelman mukaisesti hallinnoivat terveyskeskuksia, joista lähetteet ESH:n menevät, niin ei tarvitse hirveä ennustaja olla, että lähetteiden määrät tiettyihin ESH:n hoitoihin tulevat lisääntymään rajusti.

Vanhuspalveluissa kaikkien palvelutalojen ulkoistaminen on erittäin erikoinen ajatus. Kaikki nykyiset Vantaan kaupungin palvelutalot myytäisiin tuotto-odotuksella yksityisille palveluntarjoajille, joilta sitten ostettaisiin palvelu takaisin.

Jokainen tietää ettei kukaan perusta nakkikioskia ja myy hodareita tappiolla. Yksityisen firman tehtävänä on tuottaa voittoa sijoittajilleen. Kunnalla samaa velvoitetta ei ole. Kunnan omana työnä tehtyä palvelua voi kunta myös itse kehittää eteenpäin. Tarjota sellaista palvelua, mitä kuntalaiset haluavat. Nyt halutaan ulkoistaa kehittämisvastuu ulkopuolisille firmoille. 

Säästöt tulevat koskemaan rajusti myös Vantaan sivistystoimea, josta kaikki koululaisten vanhemmat saivat sähköpostia. Tässä tiivistetty versio sivistystoimeen kohdistuvista säästöistä:

  • Koulumatkat korvattaisiin vain niille, joiden matka on yli viisi kilometriä (terveydellisen perustein alle 5 km matkalle olisi mahdollista saada koulumatkakorvaus jatkossakin)
  • Koulujen johtokuntatoiminta on suunniteltu lakkautettavan, ja oppilaiden huoltajat voisivat halutessaan perustaa vanhempaintoimikuntia (tälläkin hetkellä niitä on useissa kouluissa)
  • Luontokouluyhteistyöstä voitaisiin luopua
  • 1.- ja 2.-lk:n opetustuntien osalta siirryttäisiin lain mukaiseen minimituntimäärään (20t/vko – 19t/vko). Jo nyt vantaalaiset käyvät peruskoulun aikana vuoden vähemmän koulua kuin espoolaiset.
  • koulukäyntiavustajien määrää vähennettäisiin noin sadalla nykyisestä 320:sta avustajasta:
  • koulunkäyntiavustajien työ painottuisi nykyistä enemmän aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisten lasten tukemiseen ja heidän työpanoksensa vähenisi mm. yleisopetuksen luokista vammaisten lasten päivä- ja lomatoiminnan toiminta-aikoja saatetaan vähentää
  • A2-kielen aloitusryhmäkoko nostettaisiin takaisin 12:sta 18:aan

Vantaa on Suomen neljänneksi suurin kaupunki. Sen velkaongelmat uhkaavat ajaa koko kaupungin kurimukseen. Kuka bailouttaisi Vantaan?