Miksi suomalainen jalkapallo ei kiinnosta?

Olin eilen katsomassa espoolaisen Hongan ja Kuopion palloseuran välistä Veikkausliigan ottelua. Lähdimme pojan kanssa kotoa hyvissä ajoin, koska ottelu oli ilmaisottelu – ei olisi tarvinnut. Ilmaista pääsarjan ottelua paikalle katsomaan oli tullut vain 1926 katsojaa. Sää ei voinut olla selittävä tekijä, koska ilma oli kuin morsian. Miksi Veikkausliiga ei kiinnosta suomalaisia?

Yksi selittävä syy on suomalaisten erikoinen suhtautuminen urheiluun. Me emme ole urheilukansaa, vaan menestysjanoista kilpailukansaa. Koska jalkapallossa emme ole voittaneet maailmanmestaruuksia, kuten joissakin muissa marginaalisissa joukkuelajeissa, niin suomalaiset kutsuvat suomalaista jalkapalloa leikkisästi potkupalloksi. Tasoltaan suomalainen jalkapallo ei tietenkään yllä Saksan tai Englannin liigan tasolle, mutta viihdyttävää jalkapalloa Suomessa pelataan. 

Myös yhteiskunnan tuki jääkiekolle selittää maailman suurimpien lajien, kuten jalkapallon ja koripallon jäämistä Suomessa pahasti paitsioon. Jääkiekko saa huomattavan määrän piilotukea, mistä harvemmin keskustellaan. Moniin pieniinkin kaupunkeihin rakennetaan jäähalleja, koulujen kentät jäädytetään, jääkiekkoseuroja on kuin sieniä sateella. Näin varmistetaan, että jokaisesta ikäluokasta todellakin löydetään ne parhaimmat. Yhteiskunnan panos tähän löytämiseen on suuri, mistä harvemmin kuitenkaan puhutaan. 

Myös Veikkausliigan tuotteessa on pahasti vikaa. Jos ilmaisottelu vetää alle 2000 ihmistä paikalle, niin silloin on peiliin katsomisen paikka. Jalkapallo ei ole Suomessa se kuningaspeli, mitä se maailmalla on. Tämän pitäisi myös Veikkausliigan pomojen tunnustaa. Televisiointilupia ei pitäisi myydä eniten rahaa tarjoavalle, vaan eniten katsojia tarjoavalle. Näin kiinnostus suomalaiseen jalkapalloon kasvaisi, kun sitä voisi katsoa ilmaiskanavilta. Nyt kynnys ostaa maksutelevisioita suomalaisen jalkapallon vuoksi on liian suuri.