Uhkapelaamisen puurot ja vellit

 

MTV3 on tänään uutisoinut näyttävästi nettipelaamisen ongelmista kotisivuillaan sekä seitsemän uutisissa. Valitettavasti toimituksessa ovat menneet sekaisin rahasta netissä pelaavat ja tietokonepelejä netissä pelaavat. Vaikka näiden kahden ryhmän peliongelmista löytyy joitakin yhteneväisyyksiä eivät he kuitenkaan ole samaa massaa.

Uutisoinnissa MTV3 kertoo 110 000 ihmisen kärsivän peliriippuvuudesta, joka voi pahimmillaan johtaa masennukseen, kuten ohjelmassa esiintynyt psykiatrian professori Jyrki Korkeila toteaa. Ohjelmassa haastatellaan myös Peluurin kehittämispäällikköä Mari Pajulaa. Peluuri on peliongelmaisten auttava puhelin, joka auttaa rahapelien kanssa ongelmiin joutuneita. Peluurin nettisivuilta ei löydy yhtään mainintaa tietokonepeliriippuvuuksista kärsivistä.

Uutisessa käytetään erehdyttävästi termiä nettipelaaminen ja samaan aikaan ruudulla näytetään suosittuja StarCraft 2- sekä World of Warcraft -pelejä. Tietokoneella sekä konsoleilla tapahtuva pelaaminen on alati kasvava harrastus, joka on viime aikoina siirtynyt erityisesti verkkoon. Näkisimme verkkoon siirtymisen olevan nimenomaan positiivinen asia, sillä se mahdollistaa sosiaalisen kanssakäymisen. Uhkapeleissä tilanne on täysin toinen, sillä nettipelaaminen todennäköisesti vain pahentaa peliriippuvaisen ongelmia.

Suomen elektronisen urheilun liitto kokee MTV3:n uutisoinnin aiheuttaneen haittaa sekä kilpapelaajille että varsinaisille peliongelmaisille. Olisi syytä erottaa oikeat rahapeliongelmaiset ja tietokonepeliriippuvaiset toisistaan. Tietokonepelit ovat osalle suomalaisista jo nykyään ammatti, mutta yhä enenevissä määrin se on harrastus. Monet nuoret ovat löytäneet tietokonepeleistä itselleen hyvän harrastuksen, joka kehittää sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisukykyjä sekä tarjoaa kilpailullisen ajanvietteen. MTV3:n uutinen on omiaan demonisoimaan tietokonepelit sekä niitä aktiivisesti harrastavat mahdollisiksi peliongelmaisiksi, joiden kohtalona on sairastua masennukseen.

Demonisoimalla tietokonepelaamisen menetämme samalla myös keskusteluyhteyden nuoriin, jotka tietokoneilla pelaavat. Samalla myös oikeiden peliriippuvaisten löytäminen vaikeutuu, kun nuoret eivät viitsi leimautumisen pelossa keskustella pelaamisestaan. Tietokonepelaaminen on samankaltainen harrastus kuin jalkapallo. Jalkapallossa monet vanhemmat kerääntyvät kenttien laidalla kannustamaan omia lapsiaan. Jostain syystä nämä samat vanhemmat eivät mene lapsiensa viereen, kun he pelaavat sekä käyttävät tietokoneita. Osoittamalla kiinnostusta nuorten harrastuksiin aukeaa samalla myös keskustelukanava nuorten kanssa. Samalla vanhemmat näkevät mitä kaikkea nuoret tietokoneilla harrastavat. Siinä sivussa voi oppia jotain uuttakin.

Liitto toivookin jatkossa MTV3:lta, että ongelmista puhutaan niiden oikeilla nimillä eikä pyritä yhdistämään puuroja ja vellejä.

Ystävällisin terveisin,

Teemu Hiilinen

Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja

Lisätietoja voi lukea Suomen elektronisen urheilun liiton nettisivuilta:
http://seul.fi/esports/