Kukaan ei valvonut valvojaa

Valviran ylläpitämä Netti-Terhikki aukesi viime vuoden syyskuussa. Valviran mukaan avoin tietojenhakupalvelu vapautti sen työntekijöitä muihin tehtäviin, ja tietoja pystyi nyt hakemaan myös virka-ajan ulkopuolella.Valviran, valvonta viranomaisen, tavoitteena oli luoda rekisteri, mistä olisi helppo tarkastaa hoitosuhteessa olevien lääkärien sekä hoitajajien kelvollisuus. Tämän uskottiin parantavan potilas- sekä asiakasturvallisuutta. Valvira vain unohti mainita, ettei kukaan valvo sitä itseään.

Syyskuussa tänä vuonna Terhikki täytti vuoden ja Valvira kertoi sen täyttäneen tehtävänsä. Samaan aikaan Valvira antoi oheisen lausunnon Terhikistä:”Valvira pitää tärkeänä, että työnantaja tarkistaa aina terveydenhuollon
ammattihenkilön palkatessaan hänen tietonsa myös ammattihenkilörekisteristä,
eikä luota pelkästään opinto- ja työtodistuksiin.” Valvira unohti taas mainita, ettei se itsekään tarkastanut rekisteriin pääseviä tarkemmin.

Laihon kohdalla Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanen mainitsee MTV3:n uutisessa:”Valviraan on tullut yksi ainoa nimetön ilmoitus vuosi sitten hänen
todistuksistaan. Valvira on selvittänyt asiaa opetushallituksen kanssa
ja on katsottu että nämä todistukset näyttävät aidoilta. Nimetön
ilmoitus ei ole johtanut muihin toimenpiteisiin.” Valvira siis kehoittaa, ettei hoitajien sekä lääkäreiden todistuksiin tulisi luottaa. Nimettömän vihjeen saatuaan he ovat tarkastaneet Laihon lääkärintodistukset, jotka näyttävät aidolta. Tätä tragikomediaa tuskin tarvitsee avata teille kenellekään tämän enempää.

Valviralla on nyt vakava peiliin katsomisen paikka edessä. Kovalla kohulla tuotu JulkiTerhikki ja koko rekisteri on parhaimmillaankin vain vessapaperia, kun valelääkäreitä paljastuu viikottain. Valviran omat prosessit ovat pettäneet pahasti. Nyt näiden prosessien heikkouksien takia joudutaan sijoittamaan satojatuhansia euroja korjaamaan hutaisten tehtyä työtä. Näillä sadoillatuhansilla Valvira aikoo käydä läpi 500 EU:n ja ETA:n ulkopuolella valmistuneen lääkärin tiedot.

Kukaan ei valvonut valvojaa – maan tapa?