Jotain mätää SM-Liigassa

Mikael Granlund #64. Kuvaaja: Javatyk CC: BY-SA

SM-Liiga on Suomen urheiluliigoista ammattimaisin. SM-Liigan joukkueiden budjetit liikkuvat miljoonissa euroissa ja ne työllistävät kymmenittäin ammattilaisia – Pelaajat, valmentajat, huoltotoiminta, mainostoiminta jne. Kaikki ovat ammattilaisia ja näin täytyykin olla.

Kun nämä ammattilaiset sitten astuvat työnsä huipennukseen, eli pelaamaan ottelua toista ammattilaisjoukkuetta vastaan, astuu jäälle myös neljä amatööriä. Neljä tuomaria, joiden vihellysten taso on hämmästyttänyt vuosi vuodelta, niin valmentajia, faneja sekä pelaajia. Mitään muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Koska SM-Liigan valmentajat ja pelaajat eivät saa kritisoida tuomaritoimintaa sakkojen uhalle, niin onneksi sentään meille faneille tämä mahdollisuus on jätetty. SM-Liigan tulevaisuuden kannalta ainoana mahdollisena vaihtoehtona on siirtyminen ammattituomareihin, tuomareihin joiden leipä pöytään tulee matsien viheltämisestä. Nyt nämä vakuutustarkastajat ja muut suharit vain käyvät viheltelemässä, koska tuntuu siltä ja on kiva saada hyppelehtiä kentällä pilli suussa varastaen shown. Onhan se huippulia!

SM-Liigassa on siis jotain mätää ja toivottavasti vuosien ja vuosien keskustelun jälkeen muutos alkaa tapahtumaan. Liiga tarvitsee ammattilaiset myös tuomareiksi, jolloin voidaan puhua täysammattilaisesta liigasta, nyt se on amatöörien johtama.

Kirjoitus liittyy tämän päiväiseen angstiin Helsingin IFKn ja SaiPan välisessä ottelussa, jossa viheltäminen meni kaikkea muuta kuin hyvin. HIFK tosin voitti, hyvä niin!