Vantaa ei valitse pormestaria

Vantaan nykyinen kaupunginjohtaja Juhani Paajanen jää ensi vuoden puolella eläkkeelle ja Vantaan on aika valita itselleen johtaja. Vantaalla harkittiin siirtymistä pormestarimalliin, mutta siitä luovuttiin. Hyvä niin!

Vantaa on väkiluvultaan neljänneksi suurin kaupunki Suomessa ja tarvitsee johtoonsa työhön parhaiten sopivan ammattijohtajan, ei parhainta populistia. En voi kuitenkaan olla tyytyväinen tyyliin, miten tästä asiasta päätettiin – yhden puolueen ilmoituksella.

Vantaan kokoomus ilmoitti, ettei se ole enää kiinnostunut pormestarimallista, koska heidän ykkösehdokas, Tapani Mäkinen, ei ole enää kiinnostunut toimimaan Vantaan pormestarina, vaan ilmoittaa jatkavansa kansanedustajana työn monipuolisuuden vuoksi. Tämä ilmoitus on demokratian kannalta niin monella taholla väärin, etten tiedä mistä aloittaisin.

Ensinnäkin koko mallin luopumisesta yhden puolueen ilmoituksella on täydellistä demokratian pilkkaa. Jos kokoomus olisi jatkanut pormestarimallin tukemista, olisi se saanut taaksensa valtuuston enemmistön. Nyt sitä ei tule tapahtumaan.

Toiseksi minä en ainakaan tiennyt, että osa kansanedustaja on jo nyt valittu. Käsittääkseni vaalit ovat tulossa vasta huhtikuussa, joten on erikoista ilmoittaa jatkavansa myös tulevaisuudessa kansanedustajana ja siksi pormestarin duuni ei vain nappaa.

Kolmanneksi kuvittelin myös pormestarin valinnan olevan demokraattinen toiminto, missä äänestysikäiset vantaalaiset saavat äänestää haluamaansa pormestaria. Vaikka Tapani Mäkinen olisi ollut kokoomuksen ykkösehdokas, niin ei se olisi tarkoittanut mitään automaattista valintaa, kuten nyt annetaan ymmärtää.

Pormestarin mallista luopuminen on ollut hyvä juttu. Vantaa ei tarvitse joulukuuseksi koristeltuja pönöttäjiä edustamaan itseään vaan ammattijohtajan. Mutta ei tämä kuitenkaan nyt ihan hyvin mennyt kuitenkaan.