Maailma olisi parempi paikka, jos jumalien sijaan uskottaisiin ihmisiin

Leonardo da Vinci: The Proportions of the Human Figure (Vitruvian Manek) (1490; Pen, ink and watercolour over metalpoint.

Uskonnot ovat syntyneet evoluution seurauksena. Suurin osa eläimistä joutui käyttämään päivänsä  kysymyksen Mistä -ratkaisuun. Mistä saisi tänään ruokaa? Mistä turvallisen paikan nukkua?

Kun kädellisen apinan taidot kehittyivät, ei ihmisen enää tarvinnut vastata kysymykseen Mistä, vaan miksi. Miksi me olemme olemassa? Miksi taivaassa on tähtiä? Samaan aikaan jumalten temppelissä syttyivät valot. Jumalat olivat syntyneet ja eläisivät niin pitkään, kuin joku heihin uskoisi.

Uskontojen kautta ei pelkästään pyritty selittämään käsittämättömiä ilmiöitä, mutta myös hallitsemaan suurempaa joukkoa. Kun tarpeeksi pelotellaan helvetillisillä tulilla ja täydellisellä kadotuksella saadaan ihmiset toteuttamaan “jumalan määräyksiä”. Ihminen myös alkoi ymmärtämään oman elämänsä rajallisuuden ja osa jokaisen ihmisen elämästä kuluu tätä asiaa työstettäessä.

Suuri osa näistä määräyksistä on aikanaan ollut oikeasti tärkeitä, niin yhteiskunnallisesti kuin yksilöllisesti. Uskontojen kautta on haluttu saada kaikki ihmiset noudattamaan yhteisiä ohjeita, luotu siis paremmin järjestäytynyttä yhteiskuntaa jumalien kautta.

Uskontoja on käytetty myös ihmisten hyväksikäyttöön. Esimerkiksi erään yhdysvaltalaisen tieteiskirjailijan luoma uskonto vaikuttaisi olevan ihmisten puhdasta rahastusta. En oikein jaksa uskoa ulkoavaruudesta tulleiden olioiden sielujen aiheuttamiin maallisiin kärsimyksiin.

Uskonnot eivät kuitenkaan ole pysyneet tieteen kehityksen mukana. Ne ovat auttamattomasti vanhentuneita. Joko me tarvitsemme Uskonto 2.0 -päivityksen tai sitten ihmiskunnan pitäisi vain ruveta uskomaan ihmisiin. Kunnioittamaan toisia ihmisiä ja löytämään yhteisiä keinoja luoda uusi parempi yhteiskunta ilman jumalallisia käskyjä ja rajoituksia.

Tämä tarkoittaisi uskontojen ja jumalien hylkäämistä, jota en pidä yhtään realistisena vaihtoehtona. Valot jumalten temppelissä eivät siis tule sammumaan vielä pitkään aikaan. Varmasti siellä jo yksittäisiä pimeitä huoneita on.