Kirjaroviot palavat jälleen

Natsien kirjaroviot. Kuva: Bundesarchiv, Bild 102-14597 / Unknown / CC-BY-SA

Yhdysvalloissa on noussut kohu erään kirkon aikeista polttaa koraaneja 11. syyskuuta. Ilmiö ei rajoitu pelkästään yhdysvaltoihin, vaan esimerkiksi perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Freddy Van Wonterghem on ideasta tyytyväinen:”Syyskuu 11 polttaa koraani päivä, toisilla on hyvin selkeät ja rehelliset mielipiteet. Ehdotettu toimintaa ei oikeastaan vahingoita ketään, mutta todennäköisesti huomataan.” Myös osa maahanmuuttovastaisista tuulettaa tätä ehdotusta, kuten nimimerkki desperaato maahanmuuttovastaisella foorumilla kirjoittaa:”Ei muuta kun palaan vaan! Lienee ainoa tapa päästä roskasta eroon.”

Viimeksi Euroopassa järjestettiin kirjaroviota 1930- ja 1940-luvuilla. Silloin polttajina olivat fasistit – natsit. Natsien kirjojen poltto oli symbolista. Se kuvasti vallanvaihtoa, jossa vanhasta vallasta kertovat kirjoitukset tuhottiin. Näin pystyttiin aloittamaan uudelleen tuoreelta pohjalta. Kirjoittaa uudelleen uutta historiaa.

Koraanien heittäminen roviolla on myös hyvin symbolista. Näin kaivetaan entistä syvempää vallihautaa kahden kulttuurin välille. Mitään vuoropuhelua tämä ei edistä, vaan tulee entisestään vaikeuttamaan kaikkia lähestymisiä. Juuri tästä on myös Yhdysvaltojen armeija ollut huolissaan. Armeija miehittää vahvasti islamilaista valtiota, jolloin kaikki ylimääräinen, turha, provokaatio muodostaa riskin sotilaille.

Koraanien polttaminen myös osoittaa sitä pelkoa, jota tätä pyhää kirjaa kohti tunnetaan. Se pelko on turha ja johtuu tietämättömyydestä. Kulttuurien välillä tarvitaan vielä paljon keskusteluja ja se keskustelu lähtee liikkeelle kohtaamisista. Meidän lapsemme kohtaavat jo huomattavasti enemmän maahanmuuttajia kuin, mitä minun sukupolveni tai aikaisemmat. Heidän suhtautuminen maahanmuuttajiin sekä toisiin kulttuureihin on huomattavasti suvaitsevampaa jo pelkästään yhteisten leikkien kautta. He tutustuvat luontevasti muista kulttuureista tuleviin. Se on hyvä asia, se tulee lisäämään vuoropuhelua.

Vapaa-ajattelijoiden tempaus vaihtaa koraaneja ja raamattuja pornoon oli täysin eriasia, kuin kirjojen julkinen polttaminen roviolla. Käsittääkseni vapaa-ajattelijoiden tarkoitus oli herätellä tapakristittyjä / tapamuslimeja sekä tuoda esiin näissä pyhissä kirjoissa oleva seksuaalikielteisyys. Kerättyjä kirjoja ei poltettu symbolisesti kolmen sepän patsaalla. Hyvä niin!

Muiden uskontoja pitää kunnioittaa. Se ei tarkoita nöyristelyä, vaan yleistä kunnioitusta. Tämä koskee kaikkia.