Työllistävä ydinvoima

Mielenosoituksista, jääviyksistä, selkeistä valheista huolimatta Suomeen rakennetaan kaksi uutta ydinvoimalaa. Suomi on näin sitonut kätensä vanhentuneeseen teknologiaan kymmeniksi vuosiksi eteenpäin muiden maiden etsiessä muita ratkaisuja. Todennäköisesti Suomenkin ydinvoimalat tulevat olemaan uraniin pohjautuvia, eikä esimerkiksi thoriumiin [1],[2],[3].

Ydinvoimaa on myös perusteltu mitä erikoisimmilla perusteilla. Kahdesta uudesta ydinvoimasta huolimatta Suomeen tullaan tuomaan sähköä ulkomailta niin pitkään, kuin sähkö siellä on halvempaa. Ydinvoima ei myöskään tule vaikuttamaan sähkönhintaan laskevasti. Ydinvoima saattaa olla hiukkaspäästöiltään hiilivoimaa parempi, mutta mielenkiintoisesti ydinvoimaa kannattavat eivät kannata rajoituksia päästöihin yleisestikään. Näin myös päästöt olivat yksi keppihevonen.

Noh, mennäänpä asiaan sitten kuitenkin. Pekkarinen on luvannut ydinvoimalla olevan työllistävä vaikutus, niin rakennusvaiheessa kuin myös myöhemmin. Olkiluoto 3 on ollut todellinen farssi työllistävän vaikutuksen kannalta varsinaisella työmaalla, välillisesti se on toki tuonut työtä alueelle suuren työväen johdosta.

Olkiluodossa tehtyjä virheitä kahden euron tuntipalkoista alkaen ei pidä toistaa uudella työmaalla, vaan rakennuttajat on saatava sitoutumaan selviin alihankkijaketjuihin, missä harmaan työvoiman käyttö tulisi mahdottomaksi. Vastuu eettisestä rakentamisesta, jossa työvoimaa ei käytettäisi orjatyövoimana, jossa rakennuksesta ei löytyisi virheitä, on nyt rakennuttajilla. Sitä vastuuta on valvottava tarkasti!

Ulkomaisen työvoiman käyttöä on valvottava erityisen tarkasti. Heille on maksettava samasta työstä, sama palkka, samoilla ehdoilla. Tällöin myös suomalaisella työvoimalla on mahdollisuus työllistyä jo rakennusvaiheessa. Lopullisessa vaiheessa ydinvoimalahan ei työllistä suoraan kuin reilun sata henkeä.

Rakennetaan epäeettinen ydinvoima eettisesti.


Otson kanssa mielenosoituksessa