Huijaaminen on moninpelien syöpä


Huijaamista on esiintynyt aina

Sain ensimmäisen tietokoneeni, Commodore-64;n,  ollessani kahdeksanvuotias. Siitä on aikaa kulunut nyt 27 vuotta. Commodore vaihtui aikoinaan Amigaan, johon sai hankittua Action Replay -nimisen ”kortin”. Tällä saikin tehtyä kaikkea kivaa ja näppärää peleissä. Yleisesti rajoittamattomia ammuksia, kuolemattomuutta muutamia mainitakseni. Tosin siihen aikaan ei pelattu vielä kuin yksinpelejä, jolloin huijasin vain itseäni. Tilanne on nykyään muuttunut.

Tietokonepeleissä liikkuu nykyään paljon ihmisiä, rahaa ja jopa julkisuutta. Se houkuttaa toisia pelaajia käyttämään huijausohjelmia, kun taidot tai kehittyminen ei menekään samaan tahtiin muiden kanssa. Huijaamisista on tullut moninpelien syöpä.

Ongelmana on suomalaisen tietokoneskenen hajanaisuus. Mikäli Teppo Huijaaja jää kiinni huijaamisesta jossain online-turnauksessa, niin hän saa porttikiellon tuohon turnaukseen. Seuraavaan Teppo sitten osallistuukin jo aivan riemuissaan. Sama pätee myös LAN-turnauksiin, joihin on kehitetty varsin taitavia huijausmuotoja. Tepon jäädessä kiinni hän pääsee osallistumaan välittömästi seuraaviin kisoihin. Samalla tavalla ei voi toimia missään muussa organisoidussa urheilussa.

Huijaamisesta on myös menty oikeuteen Saksassa. Saksa on Euroopan elektronisen urheilun keidas, jossa pelit ovat päässeet näkyvään rooliin myös mediassa. Saksassa toimiva Electronic Sports League (ESL) on Euroopan isoin turnauksia järjestävä organisaatio, joka jakaa vuosittain 170 000 euroa palkintoina. Tästä syystä myös huijaaminen siellä on houkuttelevaa.

Kyseisessä tapauksessa pelaaja haastoi ESL:n ja kaksi sen tuomaria oikeuteen, koska he olivat syyttäneet häntä huijaamisesta, antaneet hänelle kahden vuoden pelikiellon ja poistivat hänen koko peliporukkansa turnauksesta. Kaksi tuomaria olivat tehneet päätöksen katselemalla demoja, koska käytetty huijaamisenestoon tarkoitettu ohjelma ei ollut löytänyt pelaajasta mitään epäilyttävää. Molemmat tuomarit olivat varmoja huijaamisesta.

Oikeuden päätös oli ilahduttava. Oikeuden mukaan ESL:llä oli oikeus sulkea pelaaja pois liigasta kahden tuomarin vahvalla näytöllä ja koska reilu peli kuuluu oikeuden mielestä pelin henkeen. Reilun pelin henki oli siis merkittävämpi kuin yhden pelaajan oikeus pelata turnauksessa.

Teemu ’wabbit’ Hiilinen

Kirjoittaja tekee työtä aktiivisesti suomalaisen tietokonepelikulttuurin kehittämiseksi. Kirjoittaja on entinen tietokonepelaaja, joka on käynyt pelaamassa myös ulkomailla. Kirjoittaja nykyään kirjoittaa aktiivisesti eri pelisivuille sekä toimii selostajana Gaming.fi -televisiossa. Kirjoittaja on Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Uudeltamaalta.