Pidetään pyramidi pystyssä

En nykyään pelaa enää niin paljon kuin ennen. Jossain vaiheessa pelasin hyvin aktiivisesti ja pelasin myös eri peleissä suhteellisen huipulla toimien mm. Suomen maajoukkueen kapteenina. Nykyään pyrin kehittämään suomalaista pelikulttuuria eteenpäin. Tämä kirjoitus liittyy meneillään olevaan projektiin.

Suomen jalkapalloliiton mukaan Suomessa on 390 000 jalkapallon harrastajaa. Näistä 390 000:stä vain muutama sata pelaa jalkapalloa ammatikseen. Voisin väittää, että aktiivisia tietokonepelien harrastajia on saman verran, joista osa pelaa moninpelejä verkossa. Suomessa vain kourallinen pelaajia pelaa ammatikseen, joten ero jalkapalloon on huima.

Huippupelaajan tie alkaa, kuten muissakin urheilulajeissa, pohjalta. He aloittavat pelaamisen yleisillä palvelimilla, siirtyvät alemman tason klaaneihin ja ponnistavat keskikastin kautta huipulle. Vain marginaalinen osa pelaajista pystyy siihen. Huipulla pelaaminen vaatii aikaa, taitoa ja päätä. Tie sinne ei missään nimessä ole helppo, eikä siellä pysyminen kävelyä puistossa.

Nykyään Suomessa klaaneille tarjottu toiminta keskittyy tämän marginaalisen huippuryhmän ruokkimiseen erilaisilla turnauksilla. Kestävä kehitys on kokonaan unohdettu. Alemman tason klaanit sekä keskikastin porukat tarvitsevat myös tekemistä, niin online kuin myös LAN puolella. Mikäli nämä ryhmät unohdetaan alkaa peli pikkuhiljaa kuolemaan, koska uusien pelaajien tuleminen karkeloihin pysähtyy.

Vastaukseksi tähän pitäisi ruveta kehittämään erilaisia turnauksia, divisioonia, päivän mittaisia tapahtumia, joihin jokainen saisi tulla ja vastustajat katsottaisiin tason mukaan sopiviksi.Tämä olisi sitä kestävää kehitystä. Tarjottaisiin pelien pelaajille jatkuvaa tekemistä, mahdollisuuksia mitata omaa tasoaan muita vastaan, saada uusia haasteita ja ennenkaikkea saada hyvä syy harjoitella aktiivisesti. Nämä tapahtumat, kuten pelit jalkapallossa, olisivat harrastuksen suola.

Kovinkaan suurta porkkanaa – divisiooniin, turnauksiin, tapahtumiin – ei tarvittaisi, koska näille turnauksille on skenestä saadun palautteen mukaan paljonkin kysyntää. Satsaamalla runsaasti pyramidin alaosiin pidämme myös pyramidin huipun hyvässä kunnossa.

Teemu ’wabbit’ Hiilinen

Kirjoittaja tekee työtä aktiivisesti suomalaisen tietokonepelikulttuurin kehittämiseksi. Kirjoittaja on entinen tietokonepelaaja, joka on käynyt pelaamassa myös ulkomailla. Kirjoittaja nykyään kirjoittaa aktiivisesti eri pelisivuille sekä toimii selostajana Gaming.fi -televisiossa.