Vuvuzelat ja huono tuomarointi YLEn pelastus

Kun bafana bafana koski ensimmäistä kertaa palloon näiden MM-kisojen alussa oli jo monet menettäneet hermonsa vuvuzelatorvien ääneen. Ensimmäisestä ottelusta ei monelle jäänyt mitään muuta mieleen kuin Zabalalan ilmiömäinen maali, etelä-afrikkalaisten tuuletus ja BZZZZZZ BZZZZZZZZZ BZZZZZZZZ. YLE lupasi puuttua tähän jälkimmäiseen.

Otteluiden edetessä ja vuvuzelojen himmennettyä aloin itsekin kiinnittää enemmän huomiota YLEn luokattomaan selostukseen. YLEn selostajien tyyli sopisi varmasti curlingotteluun, toisaalta siinäkin voisi välillä vaatia vähän innostumista tapahtumista. Nyt selostus noudattelee kaavaa, missä pelaajien nimiä sanotaan aina parin minuutin välein ja sen jälkeen kerrotaan joku muka kiinnostava tilastotieto vuodelta 1954. Innostumista, rakkautta lajiin, eläytymistä, heittäytymistä, paloa, mitään näistä ei löydy.

Nyt onneksi selostajat saavat vetää hetken taukoa, kun kaikki haukkuvat huonoja tuomareita. Osittain syystäkin ja osittain ei. Olisi korkea aika ottaa käyttöön edes yksinkertainen teknologia jalkapalloon. Jopa kauppojen porteissa on hälyttimet, jotka hälyttävät tarvittaessa. Kuinka vaikeata olisi tällaisen teknologian käyttöön ottaminen jalkapallossa tilanteissa, joissa jalkapallo käy maalin sisällä? Miksi neljäs tuomari ei voisi saada katsoa isoimmissa otteluissa näytöltä uusintana arveluttavat tilanteet. Argentiinan maali olisi hylätty n. 10 sekunnissa ja Englannin hyväksytty vielä vähemmässä ajassa teknologian avulla.

Jalkapallo tarvitsee ja ansaitsee paremmat selostajat. Jalkapallo tarvitsee ja ansaitsee teknologian käyttöönoton.